< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Iránban átszámítva 108 forintra nőtt a benzin ára, elkezdődtek a tüntetések

| Mobile | RSS

Iránban átszámítva 108 forintra nőtt a benzin ára, elkezdődtek a tüntetések

168 óra

2019. november 16.

– SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI

Tüntetések kezdődtek péntek este több iráni városban, miután bejelentették, hogy jelentősen emelkedik a benzin ára – közölte az IRNA hivatalos hírügynökség. A közép-iráni Szirdzsánban a tüntetők megpróbáltak felgyújtani egy benzinraktárt, de a rendőrök közbeléptek. Tüntetések voltak Meshedben, Avhazban, Sirátban, Bandar Abbászban és Birdzsanban, valamint az ország délnyugati részének több településén. A tüntetők utakat zártak le, de a rendőrök éjfélre feloszlatták a kis létszámú demonstrációt.

Benzinkút TeheránbanFotó: Reuters/TIMA/Raheb Homavandi

Iránban üzemanyagot nagyvonalú állami támogatással lehet venni, ennek a mértékét csökkentették 50 százalékkal pénteken. Hatósági bejelentések szerint – írja a Financial Times – ezután az első 60 liter benzint mindenki 15 ezer riálért (átszámítva körülbelül 108 forintért) kaphatja meg literenként, efelett viszont minden további liter 30 ezer riálba kerül. Haszan Róháni szerint a benzinár-emelkedésből származó bevételeket az anyagi nehézségekkel küszködő irániak – az országlakók 75 százaléka – megsegítésére szánják.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 49 megnézve, 1 alkalommal mai nap |