< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Törökországban tízesével váltják le az ellenzéki polgármestereket a kurdok támogatása miatt///En Turquía, los alcaldes de la oposición son reemplazados por diez debido al apoyo a los kurdos

| Mobile | RSS

Törökországban tízesével váltják le az ellenzéki polgármestereket a kurdok támogatása miatt///En Turquía, los alcaldes de la oposición son reemplazados por diez debido al apoyo a los kurdos

– SZERZŐ: MTI

A kurdpárti Népek Demokratikus Pártja (HDP) színeiben megválasztott harminc polgármestert mozdított el a hivatalából a török kormány a márciusi helyhatósági választások óta – közölte szombaton a HDP. A párt azután adott ki közleményt, hogy szombaton négy városvezető helyére neveztek ki kormányhoz hű embereket Mardin és Sanliurfa tartományban.

A polgármestereket „fegyveres terrorszervezethez való tartozás” gyanújával mentették fel – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a Kurd Munkáspártra (PKK) utalva. Eddig a HDP színeiben megválasztott 24 polgármestert váltottak fel kormányhű emberekkel, hat társukat pedig a Recep Tayyip Erdogan államfő vezette Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rivális jelöltjeivel – közölte a HDP szóvivője.

Tizennégyen közülük terrorista szervezetekkel való kapcsolattartás vádjával őrizetben vannak.

Az elnök szerint szerint a Népek Demokratikus Pártja kapcsolatban áll a Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített PKK-val, amely évtizedeken át harcolt a kurdok lakta Délkelet-Törökország elszakadásáért. A párt tagadja a vádakat.

fecsego.eu/168 óra

En Turquía, los alcaldes de la oposición son reemplazados por diez debido al apoyo a los kurdos

16 de noviembre de 2019 | Publicaciones | Sala de prensa de la UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatter news

  • AUTOR: MTI

Treinta alcaldes con los colores del Partido Democrático del Pueblo Kurdo (HDP) han sido destituidos del gobierno turco desde las elecciones locales de marzo, dijo el sábado el HDP. El partido emitió un comunicado después de nombrar a cuatro personas leales al gobierno en las provincias de Mardin y Sanliurfa el sábado.

Los alcaldes fueron liberados bajo sospecha de pertenecer a una “organización terrorista armada”, dijo la agencia de noticias estatal turca Anadolu, refiriéndose al Partido de los Trabajadores Kurdos (PKK). Hasta ahora, los 24 alcaldes elegidos en HDP han sido reemplazados por personas leales, y seis de ellos han sido reemplazados por candidatos rivales para el Partido Justicia y Desarrollo (AKP) liderado por Recep Tayyip Erdogan, dijo el portavoz de HDP.

Catorce de ellos están bajo custodia por tratar con organizaciones terroristas.

Según el presidente, el Partido Demócrata de los Pueblos está vinculado al PKK, que ha sido clasificado como organización terrorista por Turquía, la Unión Europea y los Estados Unidos, que ha estado luchando durante décadas para separar al sudeste de Turquía, poblado por los kurdos. El partido niega las acusaciones.

fecsego.eu/168 horas

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |