< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Rogán bizalmasa távozik a Belvárosból, milliárdos gázbizniszre vált

| Mobile | RSS

Rogán bizalmasa távozik a Belvárosból, milliárdos gázbizniszre vált

erősen felhős
Nagy Gergely Miklós

Nagy Gergely Miklósújságíró.

A belvárosi ingatlanbotrányok kulcsszereplője, úgy látszik, felszámolja formális befolyását az V. kerületben, és távozik abból az önkormányzati cégből, amely a sokat kritizált értékesítési folyamat meghatározó helyszíne volt. A cégadatok mutatják Kertész Balázs útját, ahogy Rogán Antal ügyvéd barátja a gázbiznisz felé lép.

Visszahívta a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságából az V. kerületi önkormányzat Kertész Balázs ügyvédet, akit Rogán Antal bizalmasaként ismert meg a nyilvánosság évekkel ezelőtt – derül ki a képviselőtestület november 8-ai alakuló ülésének nemrég közzétett jegyzőkönyvéből. A távozást firtató kérdésünkre ugyanakkor az önkormányzat sajtóosztálya nem válaszolt.

Kertészt még 2010-ben nevezték ki igazgatósági tagnak, akkor az igazgatóság elnökének is megválasztottak. Ugyanígy 2014-ben, akkor is igazgatósági elnök lett. Most tehát a vagyonkezelő cég legfajsúlyosabb szereplőjeként távozik a kerületből, ahol a jegyzőkönyv tanúsága szerint új pozíciót önkormányzati cégnél már nem kapott.

Rogán Antal. Fotó: Kummer János / 24.hu

Kulcsfigura volt

Kertész távozásának jelentőségét nehéz alá-, de akárcsak megbecsülni is. Személyéhez nemcsak hírhedt belvárosi ingatlanügyek tapadnak, de a vagyonkezelő igazgatósági elnökeként működött azokban az években, amikor a belvárosi ingatlanbotrány csúcsra járt, majd nyilvánosságra került – az ingatlanok értékesítési folyamatában pedig épp a Kertész által elnökölt cég volt a kulcsszereplő.

Kertész személyét 2016-ban egy, az Indexen közölt portré után ismerte meg a szélesebb nyilvánosság. A Rogán Antal „sötét oldalának” nevezett ügyvéd – aki a Kulcsár-ügyben is felbukkant – egyszerre tűnt titokzatos, ugyanakkor befolyásos háttérembernek, akinek Aulich utcai irodájában többször futott össze Rogán Antal miniszter és Habony Árpád. Kertész korábban fideszes önkormányzati képviselő volt a Belvárosban, de 2010 után már nem vállalt ilyen szerepet – ennél fontosabb lehetett a kerületi vagyonkezelő elnökölése, amit képviselőként nem tehetett volna meg. A portál egyik önkormányzati forrása úgy fogalmazott, hogy a kedvezményes ingatlaneladások kapcsán

Kertész Balázs közreműködésével tökéletesítették úgy a rendszert, hogy az jogilag támadhatatlan legyen.

A Magyar Narancs később így foglalta össze a vagyonkezelő szerepét a rendszerben: ez a cég készíti elő és terjeszti fel, hogy melyik ingatlant kinek adják el, ezek „az iratok először a tulajdonosi és elidegenítési és lakásbizottsághoz kerülnek, amely azokat – olykor a kisebbségi ellenszavazat ellenére – rendre továbbküldi a képviselő-testület elé, ahol a fideszes képviselők sima többséggel meg is szavazzák az áron aluli eladást.” A hetilap egy másik cikkében körbejárta Kertész és az említett vagyonkezelő kapcsolatát – ami elég sajátos lehetett. Kertész ugyanis „elérhetetlen a vagyonkezelő ügyeiben – legalábbis az ellenzék számára. Rogán bizalmasa ugyanis – állította egybehangzóan a Jobbik, az LMP és az MSZP képviselője a Narancsnak – egyszerűen nem jelenik meg az önkormányzat ülésein, amikor a vagyonkezelő mérlegbeszámolóját, üzleti tervét beszélik meg, noha ezt több önkormány­zati képviselő is szorgalmazza.” Az MSZP-s Steiner Pál ráadásul a vagyonkezelő felügyelőbizottsági tagja volt az előző ciklusban, ám ő sem tudta „megoldani” a Kertész-problémát:

Minden évben kérjük a testületben, hogy jöjjön el, adjon számot, mondja el, mi van ezzel a céggel. A polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter azonban úgy tesz, mintha nem hallaná a felvetésünket. Kertész nem vesz részt a felügyelőbizottság és a tulajdonos ülésein sem, mi meg ott vagyunk, nézzük a beszámolót meg az üzleti tervet, de nincs ott az igazgatótanács elnöke. Ilyen a világon nincs!

– mondta Steiner korábban.

Steiner Pál. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az eltűnt szerződés és a Leisztinger-ügy

Nemcsak a belvárosi ingatlanrendszer egésze szempontjából volt érdekes Kertész Balázs személye. Ott volt ezeken túl például

  • a már említett Aulich utcai lakás, ami kacifántos úton került Kertész cégéhez, hogy aztán kiderüljön: az ingatlan adásvételi szerződése egyszerűen eltűnt az önkormányzat irattárából. De aztán valahogy meglett, közel három évvel és jelentős pereskedéssel az eltűnés után.
  • Egy rejtélyes Kertész-közeli személy tűnt fel annak a Belgrád rakparti, 1400 négyzetméteres ingatlannak az adásvétele kapcsán, amelyben a másik főszereplő a baloldali milliárdos, Leisztinger Tamás lett. Miután kiderült, hogy Leisztinger korábbi élettársa, az MSZP-s Tüttő Kata szeretne polgármester lenni a Belvárosban, Leisztinger mellől gyorsan ki is szállt Kertész (korábbi) feleségének testvére. Tüttő egyébként simán bukta a választást abban a kerületben, ahol az ellenzék tálcán kapta a ziccereket.
Leisztinger Tamás. Fotó: Vajda János / MTI

A belvárosi ügyekkel párhuzamosan Kertész egy gellérthegyi luxusvillában tűnt fel, a Magyar Narancs pedig dokumentálta, hogy Kertész ott is él, igaz, az ingatlan egy svájci cég tulajdona. Aligha véletlen, hogy Kertésznek jelenlegi lakcíme szintén Svájcban, Zugban van. Ott, ahol – amint azt az Átlátszó kiderítette – Kertész saját ingatlant vásárolt.

A botrányoktól hemzsegő Belváros a Fidesz helyett újra az ellenzéket fejezte leAz V. kerületben ismét elvérzett az ellenzék. Megpróbáltuk megfejteni, miért.

Kertész utódja a vagyonkezelőben Kókány Csaba Győző lett, ám hogy ennek valóban van-e irányváltó jelentősége, az csak később dől el. Érdemes felidézni, hogy egy idei összesítés szerint az egykor Rogán Antal vezette önkormányzat ingatlanértékesítési tempóját egyáltalán nem fogta vissza a kirobbant botránysorozat, sőt

az elmúlt években ismét felpörgött a belvárosi privatizálási rendszer.

Irány a gázbiznisz!

Kertész a belvárosi önkormányzattól való távozása után, úgy tűnik, a gázkereskedelemben vállal aktívabb szerepet. Ez annyiban nem meglepő, hogy tavaly épp a 24.hu már felfedezte, ebben a szektorban kezdett terjeszkedni Rogán Antal jóbarátja.

Újabb zsíros üzletet talált Rogán bizalmasaA svájci adóparadicsomba hazajáró Kertész Balázs gázkereskedő céget alapított.

Akkor megírtuk, hogy Kertész Monavis Energy Zrt. néven jegyzett be új céget, amelynek fő profilja a gázkereskedelem. Ezenkívül azt is felidéztük, hogy Kertész igazgatósági tag az ország biztonsági tartalékáról gondoskodó Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség (MSzKSz) évi 8 milliárd forint forgalmú cégében, az Opal Szolgáltató Zrt.-ben, történetesen Bártfai Bélával együtt, aki az állami vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.

Bártfai Béla. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bártfai Béla személye a mostani esetben azért fontos, mert Kertész Balázs a cégadatbázis szerint az MSzKSz által tulajdonolt MMBF Földgáztározó Zrt.-ben lett igazgatósági tag 2019. szeptember 5-étől. Ez a cég tulajdonolja a Szegeddel szomszédos algyői földgáztárolót, amely az ország szempontjából kulcsfontosságú, ha ugyanis elakadna a földgázellátás Magyarországon, ezekből a tározókból biztosítják az gázigényt. A honlap ezt írja a cégről:

A Szegedtől néhány kilométerre, Algyő határában rekordidő alatt megvalósult, impozáns megjelenésű, korszerű technológiájú Szőreg-1 földgáztároló 1,9 Mrd m3 mobil kapacitású, 25 millió m3/nap kitárolási kapacitású földgáztárolóként funkcionál, elsősorban az MSZKSZ (biztonsági földgázkészletezés), másodsorban a kereskedelmi partnerei magas szintű kiszolgálását biztosítva.

Megjegyzendő, hogy ebből az 1,9 milliárd köbméterből 1,2 milliárdnyi a „stabilitás tárhely”, viszont az üzlet szempontjából nem ez, hanem a maradék 700 millió köbméter az érdekes, ezzel lehet ugyanis kereskedni – legalábbis annak, aki hozzáfér.

Ezért lehet ez nagy üzlet

Amúgy a tárolót birtokló MMBF épp akkor került részben állami tulajdonból teljesen az MSzKSz-hez, amikor Kertész igazgatósági tag lett. Az MSzKSz egy olyan szervezet, amelynek tagjai között magáncégek és állami szereplők is vannak. A privatizálásról nyáron beszámoló 444.hu arra a pikáns helyzetre hívta fel a figyelmet, hogy a folyamat két kulcszszereplője, egyrészt az eladó, állami oldalról a Magyar Fejlesztési Bank, másrészről a vevő részéről a MSzKSz két feje, ugyanannál az asztalnál vacsorázik: lévén előbbi Bárfai-Mager Andrea tárcanélküli miniszter alá tartozik, míg utóbbit épp a férje, Bártfai Béla vezeti (vezérigazgatóként) már 2008 óta. Aki természetesen az állítólag 20 milliárdot érő MMBF, immár Kertész Balázst is soraiban tudó igazgatóságában is ott ül vezetőként.

A kérdés az lesz, hogy Kertész saját cége, a 2018-ban 3,3 milliós veszteséget produkáló Monavis Energy, amely gázkereskedéssel foglalkozik, kereskedik-e majd azzal a gázzal, ami MMBF tározóiban van. (Kertész saját cégeinél egyébként komolyabb mozgás nincs, a Monavis Consulting tavaly mínusz 15,8 milliós eredményt produkált, míg Monavis Holding mínusz 3 milliót, igaz, itt kötelezettségként a tavalyi évben 650 millió forint is megjelent, azaz ennyi kölcsönt kapott valahonnan Kertész cége.)

Egy szektorbeli forrásunk épp arra hívja fel a figyelmet, hogy miért előnyös gázkereskedőként az MMBF-ben ülni:

Gázkereskedőként akkor lehet pénzt csinálni, ha olcsón veszel gázt, majd azt magasabb áron eladod. Kulcskérdés, hogy a két tranzakció közti időben tudod-e valahol tárolni a gázt. Azaz, hogy tudsz-e tárolókapacitáshoz jutni. Ha benn vagy a tárolási cégben, akkor hamar megtudod, mikor szabadul fel hely. Így tehát ha közben kereskedő is vagy, ezt kihasználva nyilvánvalóan előnyösebben tudsz üzletelni. Azaz  jó sok pénzt keresni.

Kiemelt képünkön: Áder János köztársasági elnök október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. A háttérben Kertész Balázs ügyvéd. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Devergo.eu/hír24.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 2 alkalommal mai nap |