< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: 450 millió forintos uniós támogatást lophatott el egy alapítvány((Une fondation pourrait voler 450 millions de dollars de fonds européens

| Mobile | RSS

450 millió forintos uniós támogatást lophatott el egy alapítvány((Une fondation pourrait voler 450 millions de dollars de fonds européens

Már az adóhivatal is nyomoz amiatt, hogy egy alapítvány csaknem 450 millió forintos uniós támogatást igényelt mélyszegénységben élőknek szervezett sportprogramokra, de a felvételek alapján csupán páran fociztak vagy éppen kannákat kerülgettek biciklivel. A Demokratikus Koalíció ügyészségi vizsgálatot sürget.

Néhányan bicikliznek, kannákat és téglákat kerülgetnek: Így valósult meg az a program, ami eredetileg a lakosság egészségi állapotának javítására szolgál Európai Uniós finanszírozással. A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást kapott, hogy 469 településen szabadidősportot és különböző programokat szervezzen az ott élőknek. A sportprogramokról készített felvételeket az alapítvány tette közzé a közösségi oldalán, erre lett figyelmes Hadházy Ákos képviselő is.

“Ezek a bejegyzések gyakorlatilag dicsekedtek azzal, hogy hogyan lopják el ezeket a pénzeket, hiszen, amikor egy deszkabudi előtt – nem lehet máshogy fogalmazni – három ember egy gumilabdával focizgat… ez nem nevezhető másnak, mint csalásnak. Ezeket a pénzeket a legszegényebb emberek elől, a legszegényebb ürügyén lopják el, és ennél nem lehet gusztustalanabbat elképzelni.” – fejtette ki Hadházy.

A történek miatt már az OLAF is vizsgálódik. A programokkal csaknem 22 ezer embert akartak elérni. Az alapítvány számításai szerint alkalmanként egymillió forintba kerültek a rendezvények. A Demokratikus Koalíció levélben fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter azt írta, hogy addig nem lépnek, amíg nincs kihallgatás, az új Büntető törvénykönyv szerint ugyanis a nyomozás csak ezután kerül a vádhatóság felügyelete alá. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal viszont már nyomoz az ügyben, költségvetési csalás gyanúja miatt.

“Az egész Orbán-rendszer pályázati rendszere teljesen szabálytalan, átláthatatlan, és újabb ügyek derültek ki, amelyeket föl kell tárni, nyilvánossá kell tenni, itt is bűncselekmények történtek nagy valószínűséggel.” – nyilatkozta Gréczy Zsolt.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és az érintett alapítványt is, de adásunkig nem reagáltak a kérdéseinkre.

fecsego.eu/atv.hu

Une fondation pourrait voler 450 millions de dollars de fonds européens

26 novembre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Le bureau des impôts enquête déjà sur une fondation qui réclame près de 450 millions de dollars de fonds européens destinés à des programmes sportifs destinés aux personnes vivant dans l’extrême pauvreté, mais selon des séquences vidéo, seuls quelques-uns jouaient au football ou à vélo. La Coalition Démocratique demande une enquête par poursuite.

Certaines personnes font du vélo, des canettes et des briques: C’est ainsi que le programme, initialement financé par l’Union européenne pour améliorer la santé de la population, a été mis en œuvre. La Fondation du troisième millénaire pour l’innovation a reçu une subvention non remboursable de 450 millions de l’UE pour l’organisation de sports de loisirs et de divers programmes dans 469 agglomérations. Des images de programmes sportifs ont été publiées par la Fondation sur son site communautaire. On a également noté Ákos Hadházy, membre de la Fondation.

«Ces postes se vantaient pratiquement de voler cet argent, car lorsqu’il y a trois personnes qui jouent une balle en caoutchouc devant un skateboard – c’est le moins que l’on puisse dire – ce n’est rien de plus qu’une arnaque. Cet argent est volé aux plus pauvres, sous prétexte des plus pauvres, et vous ne pouvez plus vous imaginer plus dégoûtant », a déclaré Hadházy.

En raison de son histoire, l’OLAF fait déjà l’objet d’une enquête. Les programmes visaient à toucher près de 22 000 personnes. Selon les calculs de la Fondation, les événements coûtent un million de forints. La Coalition démocratique a adressé une lettre au procureur général. Peter Polt a écrit qu’ils n’interviendraient pas avant l’interrogatoire, car, en vertu du nouveau code pénal, l’enquête serait placée sous le contrôle du ministère public. Cependant, l’administration nationale des impôts et des douanes enquête déjà sur le cas soupçonné de fraude budgétaire.

“Le système d’adjudication pour l’ensemble du système Orban est complètement irrégulier, opaque et de nouveaux cas ont été révélés et doivent être découverts et rendus publics. Ici aussi, la probabilité d’activité criminelle est élevée”, a déclaré Zsolt Gréczy.

Le Conseil national des impôts et des douanes et la fondation concernée nous ont contactés. Nous n’avons pas répondu à nos questions avant notre diffusion.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |