< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Európai Parlament Hírek((Aktuális oldal: Az éghajlatváltozás legyen a Parlament első számú feladata, mondják az európaiak

| Mobile | RSS

Európai Parlament Hírek((Aktuális oldal: Az éghajlatváltozás legyen a Parlament első számú feladata, mondják az európaiak

Európai Parlament  Hírek      

Sajtóközlemény  Tegnap  

Megosztás itt: 

  • Most először nevezi az állampolgárok legnagyobb része az éghajlatváltozást a Parlament első számú prioritásának (Eurobarométer) 
  • Hat európaiból tíz szerint a fiatalok által indított tüntetések közvetlen hatással vannak a politikára 
  • David Sassoli parlamenti elnök részt vesz az ENSZ COP25 éghajlatváltozási konferencián 
HU
Legyen a környezetvédelem a Parlament legfontosabb dolga, mondják az európaiak  

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem a Parlament legfontosabb feladata, és a fiatalok vezette klímatüntetéseknek jelentős befolyása van, mutatja az új Eurobarométer felmérés.

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a környezetünk, az óceánok és a biodiverzitás megőrzése”: ezek a Parlament legfontosabb feladatai az uniós polgárok szerint, mutatja a Parlament megbízásából 2019 októberében készült új Eurobarométer felmérés. Már a májusi európai választáson való részvételnek is a klímaváltozás volt az egyik fő mozgatórugója, különösen a fiatalok körében. Most pedig első ízben egy Eurobarométer felmérésben is a politikai prioritások élére került az éghajlatváltozás.

Az európaiak legnagyobb hányada, összesen 32 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás és a környezet megóvása a legfontosabb ügy azok között, amelyekkel az európai parlamenti képviselőknek foglalkozniuk kellene. Tizenegy tagállamban ez a leggyakrabban említett téma, különösen Svédországban (62 százalék), Dániában (50 százalék) és Hollandiában (46 százalék). Magyarországon 30 százalék vélekedik így.

Az Eurobarométer felmérésben a legsürgetőbb környezetvédelmi ügyre is rákérdeztek. Az európaiak abszolút többsége (52 százaléka) szerint az éghajlatváltozás az, ezt követi a levegőszennyezés (35 százalék), a tengerek szennyezése (31 százalék), majd az erdőirtás és a növekvő hulladékmennyiség (mindkettő 28 százalék).

David Sassoli, (S&D, Olaszország) parlamenti elnök, aki hétfőn érkezik Madridba az ENSZ éghajlatváltozási konferenciára, elmondta: „Ez a felmérés egyértelműen mutatja, hogy az európaiak végre lépéseket várnak az Uniótól az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Parlament épp tegnap fogadott el Strasbourgban egy állásfoglalást, amely éghajlati és környezeti vészhelyzetet hirdet Európában és a világon. Odafigyelünk az európaiak véleményére, és tudjuk: nem csak szavakra, de tettekre is szükség van.”

Az ifjúság által indított tüntetések változást hoznak

Az elmúlt évben a fiatalok által vezetett tüntetések emberek millióit mozgatták meg az Unióban és világszerte.

Az új Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy tízből hat európai gondolja úgy, hogy a fiatalok által vezetett tüntetések nemzeti és európai szinten is közvetlen hatással vannak a politikára.

A legnagyobb arányban az írek (74 százalék), a svédek (71 százalék) és a ciprusiak (70 százalék) meggyőződése szerint vezetnek majd a tüntetések politikai lépésekhez uniós szinten. A magyarok 67 százaléka, míg például a csehek 42 százaléka, a briteknek pedig 47 százaléka vélekedik így.

Háttér

Az Eurobarométer felmérések 1973 óta vizsgálják az európai állampolgárok Unióval kapcsolatos vélekedéseit és elvárásait. A Parlament megrendelésére a Kantar 2019. október 8-22. között a 15 év feletti uniós lakosság köréből vett reprezentatív mintát képviselő 27.607 emberrel folytatott személyes interjút az Unió összes tagállamában. Az adatok és a teljes jelentés közzétételére 2019. december 10-én kerül sor.

Az EP Sajtóhírek

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |