< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Kövér odaszúrt egyet az Orbán-féle illiberális demokráciának

| Mobile | RSS

Kövér odaszúrt egyet az Orbán-féle illiberális demokráciának

Kövér odaszúrt egyet az Orbán-féle illiberális demokráciának

ITTHON hvg.hu/MTI 2019. november. 30. 14:58

A Fidelitas tisztújító kongresszusán felszólalt szinte a Fidesz teljes krémje. Kövér szembement az illiberalizmussal, Kásler 1100 évet ment vissza, Kubatov és Kocsis, pedig még mindig a Nélküleden lovagol.

A Fidelitas szombati tisztújító kongresszusán Kövér László szembement Orbán Viktor 5 éve meghirdetett illiberális irányvonalával. Az MTI tudósításából kimaradt, de az Index szerint a házelnök azt mondta, amikor a nemzet újraegyesítéséről beszélt, hogy minden szakpolitikának az a kérdése, hogy a nemzet építését vagy rombolását szolgálja.

Hozzátette,

“a liberális és semmilyen más értelemfosztó jelzővel el nem látott demokrácia intézményei, a társadalmi igazságosság eszményei, és a nemzeti gondolat mögé lehető legszélesebb politikai társadalmi és szellemi-erkölcsi többséget teremteni, ez a mindenkori feladat, és ez biztosíthatja a nemzetépítő politika cselekvőképességét”.

A tudósítás szerint a Fidesz politikusai még mindig nem tudták túltenni magukat a Nélküled című dal, illetve a fel nem álló újságíró köré kreált cirkuszon. Kubatov Gábor pártigazgató például azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy újságírók “ócsárolják” a Nélküled című dalt, de Kocsis Máté ment el a végsőkig, amikor arról beszélt, hogy nem akarnak olyan világot a gyerekeiknek, amiben megszűnt a család, a hit, a nemzeti elkötelezettség,

“gúny tárgyává válik egy olyan dal a Puskás-stadion megnyitóján, ami minden jóérzésű magyar szívét megdobogtatja.”

Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt 9 évben folyamatosan olyan iránytűt követett, amelyet nem szabad szem elől téveszteni, a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletét.

Úgy látja, a világ olyan gyorsan változik, hogy ma tanácsot adni arról, hogy pár év múlva mi lesz, nagyon nehéz, és szinte lehetetlen felkészülni a változásokra.  A fejlemények a gazdaságban is gyökeresen megváltoztatnak mindent – tette hozzá.

Szerinte a fiatalok a világ legjobb lehetőségeihez mérik a hazai feltételeket, így nekik az a dolguk, hogy megteremtsék a körülményeket, hogy a nagyon gyorsan változó világhoz alkalmazkodni lehessen. A legfontosabb a gyorsaság, és a kormány is aktívan reagál a változásokra – vélte. Ő sem tudott a Nélküled emlegetése nélkül beszédet mondani, mert egy idézettel távozott, avagy

“annyi mindent kell még elmondanom, remélem, hogy lesz rá alkalom.”

Szijjártó Péter, egy bejelentéssel érkezett a Fidelitashoz: diplomáciai akadémia nyílik jövő szeptembertől, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozzon.

A felszólalók között Kásler Miklós egészen távolról indított, amikor azt mondta, azért lehet a kongresszuson,

“mert a történelem viszontagságai során megmaradtunk, ez annak a hagyománynak és identitásnak köszönhető, ami 1100 évvel ezelőtt alakult ki Belső-Ázsiában, és központi eleme a szuverenitás, az integritás, egy különleges életszemlélet és életmód.”

Mindezt azért hozta fel, mert szerinte bár az idő felgyorsult, de az értékek megmaradtak.

Tarlós István miniszterelnöki megbízott is beszélt a kongresszuson, szerinte a Fidelitas tagjai konzervatívok, kereszténydemokraták és nemzetiek. A szervezet határon túli kapcsolatokat is sikerrel ápol.

Úgy vélte, a legfontosabb sorskérdések vannak most napirenden, ilyen a nemzetállamiság, a családpolitika, a klímaváltozás, valamint a migráció, a népességcsere, amelynek következtében az azonosság- és identitástudat is sérülhet.

Tarlós István köszönetet mondott a Fidelitasnak, hogy tagjai “odatették magukat” időt és energiát nem kímélve a kampányában. Bár mint ismert, Tarlós elvesztette a választást.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy a mai a történetük eddigi legnagyobb kongresszusa. 2015 óta, amióta ő vezeti a Fidelitast – mondta -, több mint 3 ezer taggal bővültek.

Kitért rá: a Fidelitas Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, több tagjuk van mint, a legtöbb ellenzéki pártnak. A számok is azt mutatják, hogy szövetségesüket, a Fideszt ma is sok fiatal támogatja, de még sok a teendőjük – vélekedett.

Böröcz Lászlót egyébként Illés Boglárka váltja a Fidelitas élén.

fecsego.eu/HVG.hu

Leave a Reply 111 megnézve, 2 alkalommal mai nap |