< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szabotálta a Fidesz az ülést, ahol a fóti gyermekekről lett volna szó

| Mobile | RSS

Szabotálta a Fidesz az ülést, ahol a fóti gyermekekről lett volna szó

Szabotálta a Fidesz az ülést, ahol a fóti gyermekekről lett volna szó

ITTHON hvg.hu 2019. december. 02. 12:57

Az ülést el sem lehetett kezdeni. Szél Bernadett Kövér László házelnökhöz fordult.

Azt írja a Népszava, hogy mivel a bizottsági többségben lévő fideszesek távol maradtak, a határozatképtelenség miatt nem lehetett elkezdeni az ülést, ahol a fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén a fóti gyermekváros – ügyében tárgyaltak volna a képviselők.

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága hétfőn délelőtt foglalkozott volna az üggyel. Itt került volna szóba Szél Bernadett független parlamenti képviselő határozati javaslata is, ami tisztább képet teremtett volna a fóti gyermekváros ügyében.

Szél Bernadett javaslata azt tartalmazza, hogy a kormány:

  • azonnali hatállyal állítsa le a fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott speciális szükségletű gyermekek gondozási helyének megváltoztatására irányuló eljárásokat,
  • helyezze hatályon kívül a 2016-ban elfogadott, a Gyermekközpontban nyújtott ellátások új helyszíneken történő megszervezéséről megszervezéséről szóló nem nyilvános kormányhatározatot, és biztosítsa a Gyermekközpont megfelelő működéséhez szükséges forrásokat, valamint
  • állítson fel egy állandó Gyermekvédelmi Egyeztető Fórumot a gyermekvédelmi intézmények átszervezésével, valamint a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával kapcsolatos döntések átláthatóvá tétele, szakmai megalapozása és a folyamatok monitorozása érdekében.

Szél Bernadett szerint botrányos, hogy a Fideszt annyira hidegen hagyja a gyermekvédelem ügye, hogy még az arról szóló bizottsági ülésen sem jelennek meg a képviselőik. A politikus jelezte, Kövér László házelnökhöz fordul, hogy kiderüljön, mit gondol párttársai munkamoráljáról.

Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság szocialista elnöke szerint a fideszes képviselők ezzel csak azt érték el, hogy újra a bizottság napirendjére kerül majd a javaslat, „így újból beszélünk majd róla”.

Ez utóbbit viszont idén már aligha fogják megtárgyalni a képviselők, hiszen az őszi ülésszaknak jövő hét szerdán vége. Így pedig elképzelhető, hogy az ügyet már csak a februárban kezdődő tavaszi ülésszakban fogják csak elővenni.

Népszava emlékeztet: a fóti gyermekközpont felszámolását három éve jelentette be a kormányzat, az intézményben gondozott gyerekek és a dolgozók azóta bizonytalanságban élnek.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |