< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Az elnémítás stratégiája: a sajtószabadság lebontása Magyarországon))La stratégie du silence: briser la liberté de la presse en Hongrie

| Mobile | RSS

Az elnémítás stratégiája: a sajtószabadság lebontása Magyarországon))La stratégie du silence: briser la liberté de la presse en Hongrie


Fotó: Szalmás Péter / Népszava

Az EU-ban példátlan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon a sajtószabadság rendszerszintű lebontása – áll hat nemzetközi médiaszervezet ma megjelenő jelentésében.

Bár Magyarországon nem zárnak börtönbe újságírókat, és az állam nem alkalmaz fizikai erőszakot velük szemben, a kormány világos és egyértelmű stratégiát követ a kritikus sajtó elnémítására. Többek között ezt a megállapítást tartalmazza az a jelentés, amely hat nemzetközi médiaszervezet november végi magyarországi tényfeltáró látogatásáról készült. A küldöttség civil szervezetek képviselőivel és független újságírókkal találkozott, köztük Horváth Gáborral, a Népszava külpolitikai rovatvezetőjével, valamint Hargitai Miklóssal, lapunk szerkesztőjével, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökével. Emellett megbeszélést folytattak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral. A delegációt kissé meglepte, hogy a kormányszóvivő az utolsó előtti pillanatban helyszínt változtatott, és nem a hivatalában, hanem a Nimród című vadászújság szerkesztőségében fogadta a delegációt, közölte lapunkkal Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet brüsszeli irodavezetője, aki részt vett a látogatáson. Kovács Zoltán, aki egyben a Nimród főszerkesztője is, a látogatóknak azt mondta, hogy a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig politikai aktivisták. A hatokat ez nem győzte meg, mert ma megjelenő jelentésükben leszögezik: a sajtószabadság és – pluralizmus 2010 óta tartó rendszerszintű lebontása olyan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon, amely példátlan az Európai Unióban. Hangsúlyozza, hogy a kormánypárti médiabirodalom valójában az Orbán-kormány propagandagépezete, és azt a célt szolgálja, hogy elzárja a nyilvánosság jelentős részét a kritikus információktól és ezzel a Fideszt a hatalomban tartsa. 

Julie Majerczak

Julie MajerczakMagyarországon nem a bal- és a jobboldali média között húzódik a törésvonal, hanem a kormánypárti és a kormánykritikus sajtó között. A megmaradt független bal- és jobboldali sajtótermékek egyaránt célpontjai a kormányzati lejáratókampányoknak. Az állam milliárdokat költ a saját médiájára, az ellenzéki orgánumokat pedig kivérezteti. Utóbbiak állandó fenyegetettségben dolgoznak és befolyásuk jórészt a fővárosra korlátozódik – áll a jelentésben. A hat nemzetközi médiaszervezet képviselőinek több független újságíró arról számolt be, hogy olyan összehangolt cenzúra és a tartalom-ellenőrzés zajlik Magyarországon, amelyre a kommunista rezsim bukása óta nem volt példa. A tényfeltárók szerint Orbánék szándékosan úgy alakították ki a médiarendszert, hogy elkerülhessék a számonkérést. Ez azonban nem adhat felmentést az Európai Uniónak, amely képtelen volt megakadályozni, hogy egy tagállama nyíltan kiiktassa a médiát, mint a demokrácia egyik elemét. A tétlenség odavezetett, hogy a Fidesz-kormány exportálta illiberális modelljét Közép- és Kelet-Európába — állapítják meg a nemzetközi médiaszervezetek képviselői. Julie Majerczak lapunknak azt mondta: a látottak és hallottak tökéletesen igazolják a Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás jogosságát. Ennek keretében legközelebb december 10-ikén tartanak Brüsszelben meghallgatást a magyarországi helyzetről az EU-ügyi miniszterek.

fecsego.eu/népszava online.hu

La stratégie du silence: briser la liberté de la presse en Hongrie

3 décembre 2019 | Messages | andrasne.szontagh@europarl.europa.eu, epbudapest@europarl.europa.eu, Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Talking News

Photo: Péter Szalmás / Népszava

La dégradation systématique de la liberté de la presse en Hongrie a entraîné une concentration des médias sans précédent dans l’UE, selon des rapports publiés aujourd’hui par six organisations internationales de médias.

Bien que les journalistes ne soient pas emprisonnés en Hongrie et que l’État n’utilise pas de violence physique à leur encontre, le gouvernement poursuit une stratégie claire et sans ambiguïté pour faire taire la presse critique. Cette déclaration est incluse, entre autres, dans un rapport sur une visite d’information dans six médias internationaux en Hongrie, fin novembre. La délégation a rencontré des représentants d’ONG et des journalistes indépendants, dont Gábor Horváth, responsable de la politique étrangère à Népszava, et Miklós Hargitai, rédacteur en chef du journal, président de l’Association nationale des journalistes hongrois (MÚOSZ). En outre, des entretiens ont eu lieu avec Gergely Kar Christmas, maire de Budapest, et Zoltán Kovács, secrétaire d’État aux Communications internationales. La délégation a été un peu surprise de constater que le porte-parole du gouvernement a changé de lieu à la dernière minute et l’a reçue non pas dans son bureau, mais dans la rédaction du magazine de chasse Nimrod, a déclaré Julie Majerczak, directrice du bureau de Reporters sans frontières à Bruxelles, a déclaré. Zoltán Kovács, également rédacteur en chef de Nimrod, a déclaré aux visiteurs que la presse n’exerçait aucun contrôle sur le pouvoir et que les journalistes indépendants étaient des militants politiques. Comme ils l’indiquent dans leur rapport aujourd’hui, les six hommes ne sont pas convaincus que le démantèlement systématique de la liberté de la presse et du pluralisme depuis 2010 s’est traduit par une concentration des médias sans précédent dans l’Union européenne. Il souligne que l’empire médiatique pro-gouvernemental est en fait la machine de propagande du gouvernement Orbán et sert à empêcher une partie importante du public d’accéder à des informations critiques et à maintenir ainsi le Fidesz au pouvoir.
Julie Majerczak

Julie MajerczakEn Hongrie, il n’y a pas de ligne de partage entre les médias de gauche et de droite, mais entre la presse progouvernementale et la presse critique du gouvernement. Les autres produits de presse indépendants de gauche et de droite sont les deux cibles des campagnes finales du gouvernement. L’État dépense des milliards pour ses propres médias et saigne des organes de l’opposition. Ces derniers sont constamment menacés et leur influence est largement limitée à la capitale, a indiqué le rapport. Plusieurs journalistes indépendants de six organisations de médias internationales ont déclaré qu’il existait une censure coordonnée et un contrôle du contenu en Hongrie, ce qui n’est plus le cas depuis la chute du régime communiste. Selon les enquêteurs, l’Orbán avait délibérément conçu le système de presse pour éviter d’être appelé à rendre des comptes. Cela ne saurait toutefois excuser l’Union européenne, qui n’a pas pu empêcher un État membre de rejeter ouvertement les médias en tant qu’élément de la démocratie. L’inaction a conduit le gouvernement Fidesz à exporter son modèle illibéral vers l’Europe centrale et orientale, selon des représentants d’organisations de médias internationales. Julie Majerczak a déclaré à notre journal que ce qu’elle avait vu et entendu justifiait parfaitement la légitimité d’une procédure au titre de l’article 7 contre la Hongrie. Dans ce cadre, les ministres de l’UE organiseront une audition sur la situation en Hongrie en décembre prochain.

fecsego.eu/newsword.com

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |