< Böngészés > Főoldal / epbudapest@europarl.europa.eu, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu / Blog article: Az Európai Uniónak köszönheti mesés meggazdagodását Mészáros Lőrinc és Szíjj László

| Mobile | RSS

Az Európai Uniónak köszönheti mesés meggazdagodását Mészáros Lőrinc és Szíjj László

Az Európai Uniónak köszönheti mesés meggazdagodását Mészáros Lőrinc és Szíjj László

GAZDASÁG hvg.hu 2019. december. 04. 15:58

Összeszedtük, a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta mennyivel gyarapodott a két mágnás vagyona.

2100 milliárd forint – ekkora értékben nyert el közbeszerzéseket a két fő Mészáros-építőcég, a Mészáros és Mészáros Kft és az R-Kord Kft., továbbá Szíjj László Duna Aszfaltja, illetve konzorciumi partnereik.

A pénz háromnegyed része uniós támogatás. És ebben még nincs benne a csaknem 600 milliárdos keretösszegű Budapest–Belgrád-vasútvonal, amelynek megvalósításában egy harmadik Mészáros-közeli cég, az RM International vesz részt.

Ez a felfoghatatlanul sok pénz zömmel négy állami szereplőn keresztül jutott az oligarchákhoz, ezek: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Közút, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna Aszfalt legnagyobb megbízása az M4-es és az M44-es út volt, míg Mészáros Lőrinc inkább „vizes” tendereken ért el látványos sikereket. A Mészáros és Mészáros Kft. – az R-Korddal kiegészülve – a vasútépítési pályázatokat célozta meg.

További részletek az e heti HVG-ben.

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |