< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Csepeli György: Ha megbukhattak , Szentendrén vagy Érden, meg fognak bukni Magyarországon is

| Mobile | RSS

Csepeli György: Ha megbukhattak , Szentendrén vagy Érden, meg fognak bukni Magyarországon is

SZERZŐ: BUJÁK ATTILA

– Tulajdonképpen nem csodálkozhatunk azon, ha a tízéves győzelmi sorozat megszakad.

– Túlságosan rábízták magukat a business as usualre, amikor azt hisszük, magától megy minden. De ez jellemző azokra a rendszerekre, amelyek elkényelmesedtek, kikapcsolták vészjelző berendezéseiket.

– Három kétharmad zsinórban jóleshetett, de nem használ a harckészségnek.

– Teljesen leépültek, és a politikában ez látszik. A jóllakottság, az önismétlés bénít, a rendszert önnön torzképévé teszi. Hiányzott belőlük a ragadozóösztön, ezt a Borkai-botrány bizonyította. Egyértelmű lett volna, hogy lépni kell, de lebénultak. Az első számú vezető nem szólalt meg, amitől a botrány hullámai átcsaptak magán a rendszeren. Hogy a balhé ilyen kiadós lett, abba belejátszik a Borkai-ügy, máshol a helyi események. Hódmezővásárhelynek nyilván elege lett abból, hogy a külvilág a várost Lázár János belbirtokának tartja. A budai zöld sziget megdönthetetlennek látszott, most váratlanul kiderült, simán le lehet verni őket. Az innováció hiánya az 1985 utáni szocializmusra emlékeztet, amikor mindennap kijelentették: az irány jó, legfeljebb korrigálni kell. De a kopás, az anyagfáradás nem csak a politikára, a káderekre is kihat. Annyira pedig nem halt el a demokrácia, hogy ez következmények nélkül maradjon. Új gondolatok abszolút nincsenek. Épülnek az új stadionok. Lehet űrhajóst küldeni a kozmoszba, az akadémiai autonómia maradványait fel lehet számolni. Ezzel ki is merültek az agytröszt ötletei.

– Kornai János 2013-ra tette azt az időpontot, amikortól a rendszert választásokon nem lehet megbuktatni.

– Most láthattuk, hogy lehet. Bajban vannak. Ha megbukhattak Miskolcon, Szentendrén vagy Érden, meg fognak bukni Magyarországon is. Persze hogy hátrányban van mindenki, aki a kormány ellen ügyködik. De mivel a lélektani tényezők nem a kormány oldalán vannak, az nyer, aki ezt megérzi, jól használja a közösségi médiát és megtalálja a fontos szavakat.

Az interjú teljes változatát a 168 Óra ma, december 5-én megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. december 4.

Titkos üzletek – Ajánló lapunk 2019. december 5-i számából

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |