< Böngészés > Főoldal / epbudapest@europarl.europa.eu, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Tudomány/gazdaság / Blog article: Olyan forró időjárás jön a Kárpát-medencében, hogy terméketlen lesz a föld))The weather is so hot in the Carpathian Basin that the land will be barren

| Mobile | RSS

Olyan forró időjárás jön a Kárpát-medencében, hogy terméketlen lesz a föld))The weather is so hot in the Carpathian Basin that the land will be barren

Az ezredforduló óta felgyorsult a felmelegedés Magyarországon. Kilenc évben is nőtt az átlaghőmérséklet, és a 2018-as volt a valaha volt legmelegebb év. De ezzel együtt más szélsőségek is megjelentek a hazai klímában, amit a mezőgazdaságban már éreznek az ágazati szereplők. Szerencsére a klímamodellek alapján még van esélye az emberiségnek, de ha nem változunk, akkor eltűnik a csokoládé is a méhekkel és a kukoricával együtt – derült ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének szakkonferenciáján Ürge-Vorsatz Diána az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnökének előadásából.

szerező:Szabó Dániel, Fotó: Getty Images

Ha két Celsius-fokot melegszik a föld klímája, akkor Magyarországon a hőségnapok száma két héttel megnövekedhet – kezdte el a hazai ismertetését a klímakutató, aki szerint már most érezhető a felmelegedés itthon. Az ezredforduló óta folyamatosan több és több napon van hőség Magyarországon, ráadásul az elmúlt 15 évből kilencben is nőtt az átlaghőmérséklet, és a 2018-as volt a valaha volt legmelegebb év.

“Felfoghatatlan, hogy az európai nagyipar hogyan tud ennyire vaskalapos lenni”

Vizsgálja a kormány a csipszadó eltörlését

Ürge-Vorsatz arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmelegedés nem is feltétlenül a hőérzetünkön keresztül tapasztalható: sokkal inkább az extremitásokat érzik meg a legjobban az emberek.

Láttunk havat márciusban és májusban az elmúlt években, miközben csökkent a hideg napok száma az évben – hozott egy példát a szakértő, aki tudományos magyarázatként azt mondta el, hogy az északi jégsapka drasztikus csökkenésének köszönhetően – 40 év alatt az északi sarki jég 75 százaléka tűnt el – megváltoztak az áramlások, amelyek ilyen szélsőséges helyzeteket teremtettek. Az elmúlt 100 évben viszont 20 nappal csökkent a csapadékos napok száma, de a csapadékmennyiség egyre intenzívebb, mintha esőbombák esnének ránk.

Viszont szerinte önmagában nem is az időjárási szélsőségek jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem azok mellékhatásai. Őshonos állat- és növényfajok tűnnek el folyamatosan, ezt az ökológiai űrt inváziós fajok töltik ki. Ilyen a parlagfű, a tigrisszúnyog vagy a márványpoloska. A gond ezzel az, hogy a mezőgazdasági kártevők is egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg.

Alapvetően sokat beszélünk klímavészhelyzetről, -katasztrófáról, de van minek örülni – mondta el az ENSZ-szakcsoport alelnöke, aki úgy látja, hogy pozitív fejleményként már a politika felébredt. Egy világháború sem gyűjtött össze annyi vezetőt egy tető alá, mint a 2015-ös párizsi klímacsúcs: több mint 140 országból voltak jelen – magyarázta a szakértő, aki szerint itt látszott is, hogy a politika megelőzte a tudományt: egyáltalán nem volt biztos, hogy tartható az, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tartsák a felmelegedést.

Ennek megvizsgálására készült az ENSZ új klímajelentése, amely minden modellt figyelembe véve összességében arra jutott, hogy a helyzet nem olyan vészes: van esélyünk a 1,5 Celsius-fok tartására, pedig eredetileg nem lehetett tudni, hogy ekkora kibocsátás-csökkenés elérhető egyáltalán. De elmondta, 2030-ra így is le kell felezni a felmelegedést okozó gázok kibocsátását. Még nehezebbnek hangzik, hogy 2050-re teljesen dekarbonizálni kell – magyarázta a klímaügyi szakértő.

A mezőgazdaság már most szenved

Minden egy Celsius-fokos felmelegedés a négy fő gabonaféle hozamait 10-15 százalékkal csökkentette. Ilyen jel volt tavaly, hogy már januárra elfogyott a hazai burgonya – hozott egy példát Ürge-Vorsatz Diána, aki közölte, a legveszélyeztetettebb növény itthon a kukorica, amely 35 fok felett már nem terem meg. “Ha a jelenlegi ütemben gyorsul a felmelegedés, 2050-re a kukorica terméshozama 25 százalékkal csökkenhet le” – ismertetett egy riasztó képet.

A világban sokkal fájdalmasabb lehet, hogy 2050-re a kakaó teljesen eltűnhet.Nem értem, hogy a klímacsúcsokon miért hurikánokról beszélünk, amikor többen kapnák fel a fejüket, ha azt mondanánk, hogy nem lesz csokoládé

– hozott egy humoros példát az ENSZ éghajlatváltozási munkacsoportjának vezetője arra, hogyan lehet gyors változást elérni a világban szerinte.

A mezőgazdaság más területeit is érintő komoly probléma, hogy a beporzó rovarok hidegebb helyekre vándorolnak. Így nem csak a kakaóbab termése romlik, de a gyümölcsfák hozama is jelentősen visszaesik.

Éppen ezért jó hír, hogy az édességipari cégek érzik a veszélyt és bár az USA kilépett a klímaegyezményből, de az amerikai vállalatok elkötelezték magukat mellette – mondta Ürge-Vorschatz, aki példaként említette, hogy a Mars 27 százalékkal csökkentené a kibocsátását 2025-re, a Hershey pedig 50 százalékot faragna ugyaneddig, míg a Danone már 30 százalékos vállalást tett 2030-ra.

fecsego.eu/napi gazdaság.hu

The weather is so hot in the Carpathian Basin that the land will be barren
December 6, 2019 | Posts | epbudapest@europarl.europa.eu, EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News, Science / Economy

Since the turn of the millennium, warming has accelerated in Hungary. Average temperatures have risen for nine years, and 2018 was the hottest year ever. But along with this, other extremes have emerged in the domestic climate, which are already being felt by the industry in agriculture. Fortunately, humanity still has a chance on the basis of climate models, but if we do not change, chocolate, along with bees and maize, will disappear – revealed the UN Confederation of the Climate Change Intergovernmental Panel for the Confederation of Hungarian Confectioners lecture.

author: Daniel Szabó, Photo: Getty Images

If the climate of the earth warms up to two degrees Celsius, the number of heat days in Hungary may increase by two weeks, the climate researcher said, who says that warming can already be felt at home. Since the turn of the millennium, there has been a steady increase in heat in Hungary for several days, and in addition, the average temperature has increased in nine of the last 15 years and 2018 has been the hottest year ever.
“How the European industry can be so ironclad”
Investigate the government for removing the pinch

Ürge-Vorsatz pointed out that warming is not necessarily through our sense of heat: people are more likely to feel extremities.

We saw snow in March and May in recent years, as the number of cold days in the year decreased – an example given by an expert who explained that 75 percent of Arctic ice had disappeared in 40 years due to a drastic drop in the northern ice cap – the currents that created such extreme situations have changed. In the last 100 years, however, the number of rainy days has fallen by 20 days, but the amount of rainfall has become more intense than the rainfall.

But the extreme dangers are not, in themselves, the greatest threat, but their side effects. Indigenous animal and plant species are constantly disappearing, filling this ecological space with invasive species. These include ragweed, tiger mosquito or marble bug. The problem with this is that agricultural pests are becoming more common.

Basically, we talk a lot about climate emergencies, but there is something to be happy about, said the UN vice president, who sees politics as a positive development. No World War brought as many leaders under the same roof as the Paris climate summit in 2015: they were from more than 140 countries, explained the expert, who said here that politics preceded science: it was far from certain to keep warming below 1.5 degrees Celsius.

A new UN climate report was prepared to investigate this, which, taken into account all models, concluded that the situation was not so dire: we had a chance of keeping 1.5 degrees Celsius, although it was not known at the outset that such a reduction could be achieved at all. But he said global warming emissions should be halved by 2030. It sounds even more difficult to decarbonise completely by 2050, explained the climate expert.

Agriculture is already suffering

Each one degree Celsius of warming reduced the yields of the four major cereals by 10-15 percent. One such sign last year was that the domestic potatoes were out of stock by January – said an example by Diána Ürge-Vorsatz, who said that the most endangered plant in Hungary is maize, which is no longer growing above 35 degrees. “If global warming accelerates at its current rate, corn yields may fall by 25 percent by 2050,” he said in an alarming picture.

In the world, it could be much more painful that by 2050, cocoa may disappear completely.

  • gave a humorous example of the head of the UN Climate Change Task Force on how to bring about rapid change in his view.

A serious problem in other areas of agriculture is that pollinating insects migrate to colder places. As a result, not only is the yield of cocoa beans deteriorated, but the yield of fruit trees is also significantly reduced.

That is why the good news is that the confectionery companies are feeling the danger and although the US has withdrawn from the climate agreement, US companies have committed themselves to it, said Urge-Vorschatz, who cited as an example Mars would reduce its emissions by 27 percent by 2025, And Hershey would carve 50 percent while Danone had already made 30 percent by 2030.

fecsego.eu/downloads.com

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |