< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Riasztó: megint egyre többen halnak meg kanyaróban///Alarme: De plus en plus de personnes meurent de la rougeole

| Mobile | RSS

Riasztó: megint egyre többen halnak meg kanyaróban///Alarme: De plus en plus de personnes meurent de la rougeole

Hosszú távú összevetésben a halálos áldozatok száma csökkent – 2000-ben még 535 ezren haltak bele a betegségbe – újabban azonban ismét nő a halottak száma, a WHO becslése szerint 2018-ban 17 ezerrel többen haltak meg kanyaró miatt, mint 2017-ben. Elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed sok helyen a betegség, ennek egyik oka a WHO szerint az oltottság alacsony szintje.

Riasztó: megint egyre többen halnak meg kanyaróban

A halálozások számához hasonlóan alakult a megbetegedések száma is: drasztikus csökkenést követően ismét emelkedni kellett. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2018-ban 9,8 millió kanyarós eset volt, míg 2017-ben 7,6 millió.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg. Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz. A fertőzés átmenetileg legyengíti az immunrendszert, ami miatt középfülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás vagy hasmenés is jelentkezhet.

Különösen súlyos szövődményt jelentenek az agyvelőgyulladások bizonyos típusai, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A WHO szerint a világ sok országában nincs bejelentési kötelezettség, ezért a kanyarós esetek mindössze töredékét tudják csak regisztrálni.

2019 novemberéig a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették a legtöbb megbetegedést. A helyi hatóságok szerint több mint ötezren haltak meg kanyaróban, vagyis hozzávetőleg kétszer annyian, mint a tavaly nyár óta tomboló ebolajárványban. A WHO szerint ennek oka az oltási lefedettség alacsony szintje. Szakértők ugyanakkor gondot látnak az oltóanyag-ellátásban is.

Afrikában Libériában, Madagaszkáron és Szomáliában is komoly gondokat okoz a kanyaró.
Európában pedig leginkább Ukrajnát sújtja egy nagyobb kanyarójárvány csaknem 57 ezer megbetegedéssel.
Az öt említett országból jön össze a bejelentett kanyarós megbetegedések majdnem fele.
A sokáig kanyarómentes országként számon tartott Egyesült Államokban is ismét felütötte a fejét a megbetegedés.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

Alarme: De plus en plus de personnes meurent de la rougeole

6 décembre 2019 | Messages | epbudapest@europarl.europa.eu, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Talking News

À titre de comparaison à long terme, le nombre de décès a diminué – il était de 535 000 en 2000 -, mais plus récemment, l’OMS estimait qu’en 2018, 17 000 de plus mourraient de la rougeole qu’en 2017. En République démocratique du Congo, en particulier, la maladie se propage dans de nombreux endroits, en raison notamment du faible taux de vaccination selon l’OMS.
Alarme: De plus en plus de personnes meurent de la rougeole

De la même manière que le nombre de décès, le nombre de maladies a changé: après une diminution radicale, il a de nouveau dû augmenter. L’Organisation mondiale de la santé estime qu’il y a eu 9,8 millions de cas de rougeole en 2018, contre 7,6 millions en 2017.

La rougeole est l’une des maladies les plus infectieuses, touchant principalement les enfants. Il provoque de la fièvre, de la toux et des éruptions cutanées sur tout le corps. L’infection affaiblit temporairement le système immunitaire, ce qui peut entraîner une otite moyenne, une bronchite, une pneumonie ou une diarrhée.

Certains types d’encéphalite, qui peuvent être fatals, constituent une complication particulièrement grave.

Selon l’OMS, de nombreux pays du monde n’exigent pas de déclaration; par conséquent, seule une fraction des cas de rougeole peut être enregistrée.

En novembre 2019, la plupart des cas avaient été signalés en République démocratique du Congo. Selon les autorités locales, plus de cinq mille personnes sont mortes de rougeole, soit environ deux fois plus que l’épidémie d’Ebola depuis l’été dernier. Selon l’OMS, cela est dû à la faible couverture vaccinale. Cependant, les experts ont également des problèmes d’approvisionnement en vaccins.

En Afrique, la rougeole est également un problème majeur au Libéria, à Madagascar et en Somalie.
Et en Europe, l’Ukraine est la plus touchée par une épidémie majeure de rougeole avec près de 57 000 cas.
Près de la moitié des cas de rougeole signalés proviennent de ces cinq pays.
Les États-Unis, qui sont depuis longtemps un pays exempt de rougeole, ont de nouveau été frappés par la maladie.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |