< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, Közélet, Kultúra / Blog article: A Fidesz maga a szélsőjobb, és ne becsüljük le Orbán Viktort

| Mobile | RSS

A Fidesz maga a szélsőjobb, és ne becsüljük le Orbán Viktort

168 óra

2019. december 8.

– SZERZŐ: RÓZSA PÉTER

Keszthelyi András politikai szakértő az elmúlt kilenc év legnagyobb politikai innovációjának tartja az előválasztást. E mellett úgy látja, a közösségi média mozgósító ereje és az együttes jelöltállítás az a fegyver, amivel 2022-ben a NER legyőzhető. E kampánytechnikán kívül azonban nincs más eszköz az ellenzék kezében, a Fidesz viszont a nemzettudat és az egzisztenciális biztonság érzetével továbbra is uralja és egy zászló alatt tartja a táborát.

– Előző lapszámunkban Vajda Mihály filozófus azt mondta az önkormányzati választásról, hogy az ellenzék azért nem kampányolt, mert semmi nem jutott az eszébe. Ön is üresnek tartja az összekapaszkodó pártok programját?

– Nagyon is kreatív, invenciózus kampány volt. Talán Vajda Mihály azért gondolja másként, mert a látható felületeken valóban csak a kormány jelent meg, hiszen a média legnagyobb részét birtokolja. Az utcai plakátokról nem is beszélve…

– Ha viszont az ellenzék másként nem juthatott szóhoz, akkor hogyan győzhetett számos helyen?

– Egyrészt azért, mert az elektronikus felületeken soha nem látott erővel kampányolt, és meg is lett az eredménye. 2006 óta először volt nagyobb a mozgósítás ezen az oldalon, mint a Fidesznél. Ez elsősorban a Facebookon folytatott kampánynak volt köszönhető.

Fotó: Merész Márton

– Nem túlzás ez? Annyira meghatározó lenne a közösségi média, mint amilyenné vált közvetlenül a rendszerváltás előtt például a második nyilvánosság?

– Úgy látom igen, de a közösségi médiát ma már nyugodtan nevezhetjük első nyilvánosságnak.

– Nem az történt inkább, hogy kilenc év után sokan egyszerűen unni kezdik a folyton harci riadókat fújó kormányt, és ilyenkor a népi okosság alapján sokan mondják, egyszerűen elég volt, jöjjenek most már mások? Ez találkozhatott az összefogó ellenzék egyetlen, érthető üzenetével: váltás kell?

– Az már tavasszal, az EP-választáson látható volt, hogy váltóhangulat van, csak akkor az ellenzék még szét volt esve. A szavazatok száma alapján ugyanis már akkor győzhetett volna, ha összefognak a pártok. Ez nagy tanulság volt. Visszatérve az önkormányzati kampányra, ebben három komoly innovációt látok, ami a győzelmekhez vezetett. Az egyik maga az összefogás, hogy a pártok identitása közötti jelentős különbségeket félretéve, körzetenként egy-egy jelöltet tudtak állítani. Budapesten és a nagyvárosokban ezért rengeteget kellett dolgozni. Kiemelném Karácsony Gergelyt, aki Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével együtt hatalmas munkát végzett Budapesten. Ezt én az elmúlt kilenc év legnagyobb politikai teljesítménynek tartom. Gondolja végig, csak a fővárosban 300 képviselő jelölti helyen kellett osztozkodni…

– Éppen az EP-választási tapasztalatok alapján ennyi elég is lett volna…

– Lehet, de még két jelentős innováció volt. Az egyik az előválasztás. Itt is maga Karácsony Gergely volt az egyik fővezér. Nagyon sokat tett azért, hogy a kétkedők, a bizonytalankodó vélemények ellenére, ezt össze lehetett hozni. Végül is majdnem hetvenezer voksot adtak le, ami azt jelenti, hogy minden ötödik ellenzéki szavazó részt vett ebben. Ez is nagyon nagy eredmény. Arról nem is beszélve, hogy Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor beszállásával valódi verseny jött létre, és ez mind Karácsony hitelességét mind az ellenzék akcióképességét erősítette.

– Ha nem szálltak volna be, elég unalmas és tét nélkülivé silányul az egész.

– Igen, így viszont azt az üzenetet küldték a választóknak az ellenzéki pártok, hogy érdemes dolgozni. A legnagyobb innováció maga a munka, amit nem lehet megúszni.

– És mi volt a harmadik erő?

– A mozgósítás, amiről már ez elején beszéltem. Mert annak ellenére, hogy a Fidesz a Kubatov listákkal, hatalmas mozgósító gépezettel, teljes média arzenállal lépett csatasorba, és persze rengeteg pénzzel…

– …Tegyük hozzá: lényegében törvénytelenül és ellenőrizhetetlenül felhasznált közpénzzel is….

– Igen, ez is igaz. Szóval ilyen erők ellenére csak a hagyományos módon, személyesen a kopogtatással, közvetetten pedig a közösségi médiával, sikerült eljutni a szavazókhoz.

– Nem lehet, hogy mindezzel együtt az is döntő volt, hogy a Fidesz, mintha lejjebb tekerte volna a kanócot? Volt cirkusz, volt bohóckodás, mégis lanyhábbnak hatott a Fidesz kampánya, mint eddig bármikor.

– Ezzel vitatkozom. Tele volt a város a plakátjaikkal, egyes helyeken mintha egy üzenőfal lenne, egy család propaganda, egy Tarlós, így váltakoztak az óriásplakátok, és amint már mondtam, a médiafelületeken teljes volt a fölényük. Az más kérdés, hogy például Tarlós egyáltalán nem használ Facebookot, és valóban, ő is utalt rá egy interjúban, a korábbiakkal ellentétben mintha a főpolgármesteri kampányát most nem ő, hanem a pártközpont irányította.Az eredmény fényében úgy is fogalmazhatunk, hogy a Fidesz kampánya nem lanyha volt, hanem rossz, elhibázott.

– Akkor is érzékelhető – legalábbis egyelőre -, hogy nincs új témája a kormánynak. A családpolitikai program kevés, nem átütő, a migránsozás, a sorosozás, a rezsicsökkentés kiürült. Mintha elfáradt volna a NER mechanikája…!

– Én azért nem becsülném le Orbán Viktort, ő egy folyton megújulásra képes politikus, bár kétségtelen, hogy most kifulladni látszik a kommunikációs készlete. Az elmúlt három évben nem volt a Fideszben politikai termékinnováció, ami persze nem jelenti azt, hogy ilyen nem lesz később sem, de legalábbis a nagyvárosokban látjuk, van némi megtorpanás. Azért egyelőre a biztonság és a nemzeti érzés egyben tartja a tábort. Ilyen összetartó erőt az ellenzék nem tud produkálni.

– Szentpéteri Nagy Richárd legutóbbi, a Klubrádióban hallható Mandátum című műsorában hangzott el, hogy amíg a jobboldali, nacionalista erő mindig képes a tömegeket mozgósítani, addig a liberalizmus csak szép elveket képvisel, de ezekért senki ugrik talpra. Milyen muníciója lesz így az ellenzéknek a 2022-es választásokra?

– 2022-ben az előválasztást mindenképpen meg kell szervezni azokban a körzetekben, ahol nincs konszenzusos jelölt. A budapesti előválasztás megmutatta – és a IX. kerületi is hasonlóan bizonyította-, az előválasztásnak erős mozgósító hatása van, és világos az is, hogy egy közös ellenzéki jelölt nagyobb eséllyel indul a kormánypártival szemben.

Fotó: Merész Márton

– Ez technika, de mi a tartalmi üzenet? Mi a hívó szó azon túl, hogy váltsuk le a NER-t? A Fidesz a már említett nemzeti retorikában verhetetlenül erősnek látszik. És Orbán mintha ebben látná az újabb győzelem egyetlen zálogát.

– Még egyszer mondom: ne becsüljük le Orbánt! Eddig mindig megtalálta a fogást, amivel a híveit egy táborban tudta tartani.

– Arról mi a véleménye, hogy a Puskás stadion avatásán már csak a karlendítés hiányzott, utána pedig a Jobbiktól is jobbra álló újnácik vezető alakja hosszú percekig magyarázhatta a köztévében, miért tartják idegeneknek azokat, akik nem ugranak talpra, az ő nemzeti himnusznak választott slágerük hallatán. Ilyen lesz a Fidesz mézesmadzagja 2022-ben?

– Azért a Nélküled című dal okán ilyen következtetéseket nem vonnék le. Az valóban ijesztő, ami ezt követően megjelent az utcákon. Az uszító plakátok valóban fasiszta támadásnak minősíthetők.

– Ezzel szemben az ellenzéknek van fegyvere?

– Nincs. Nyilván a Jobbikhoz azért közelebb áll ez a téma, amíg a DK úgy ukránozza le a Kárpátalján élő magyarokat, hogy azt a szélsőjobb is megirigyelhetné. Itt vannak fehér foltok.

– Végül mit gondol azokról a véleményekről, amelyek szerint a budapesti és a többi nagyvárosi, ellenzéki fordulat miatt megszűnt az a centrális erőtér, ami Orbán hatalmi doktrinájának lényege?

– Igen, annak vége lett az „eredeti” Jobbik megszűnésével. Jelenleg a Fidesz maradt a jobbszélen. A szabad szemmel alig látható Mi Hazánk Mozgalom nem tudja betölteni ezt a szerepet, tehát a Fidesz, maga a szélsőjobb.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |