< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Megszólal a sztárközgazdász, aki szerint Magyarország kiléphet az EU-ból

| Mobile | RSS

Megszólal a sztárközgazdász, aki szerint Magyarország kiléphet az EU-ból

szerzó:Beke Károly

A következő három évben tíz-húsz százalék annak esélye, hogy Magyarország valóban lépéseket tesz az Európai Unióból való kilépés felé – mondta a Portfolionak adott exkluzív interjúban Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. A szakember a múlt héten mindenkit megdöbbentett azzal a jóslatával, hogy jövőre akár az EU-kilépés mellett is dönthet a magyar kormány, ennek hátteréről kérdeztük most. ▾hirdetés

A múlt héten sokkolt minket azzal, hogy szokásos éves meghökkentő előrejelzései közé bekerült az is, hogy Magyarország 2020-ban lépéseket tehet az EU-ból való kilépés felé és 375-ig zuhanhat a forint az euróval szemben. Mekkora lehet ennek a reális esélye?

Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen egy politikai folyamatról beszélünk, ami matematikailag teljesen random. De szerintem elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikkely szerinti eljárás kockázatát nem vehető nullára ez az esély.

Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig 80-90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének.

Hogy készülnek a mostanihoz hasonló meghökkentő előrejelzések a Saxonál? Hány lehetséges jóslatból választják ki végül a tízes listát? A legvalószínűbbeket veszik fel végül a listára?

Általában 50-100 különböző témánk és ötletünk van. Az idei fő témánk „A bomlás motorjai”, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Egyrészt már jelenleg is van egy érzékelhető súrlódás az EU és a magyar kormány között, másrészt a jóslatunkkal akarjuk jelezni azt is, hogy mindez visszafordulást jelent a 2004-es uniós bővítéshez képest, amit eddig az Európai Unió legnagyobb győzelmeként értékeltek.

Ma Európa sokkal megosztottabb kelet-nyugati irányban, mint észak-déli dimenzióban. Nekünk pedig fontos, hogy erre figyelmeztessük az ügyfeleinket, hogy valós külső kockázatként számoljanak ezzel.

Ha most kellene tippelnie, akkor a tíz meghökkentő jóslat melyike fog a legnagyobb eséllyel megvalósulni 2020-ban?

Szerintem az Európán belüli feszültségek kiéleződése és a totális demokrata-győzelem az amerikai elnökválasztáson a legvalószínűbb. A Magyarországra vonatkozó előrejelzésünk teljesülésére látok a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból. Már csak a folyamat időigénye miatt sem kerülhet erre sor jövőre, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a magyar kormány „lépéseket tehet” a kilépés felé.

A Saxo Bank 2020-ra vonatkozó meghökkentő előrejelzései

1. Beszakad a chipgyártók árfolyama.
2. A stagfláció az értéket a növekedés elé helyezi.
3. Az EKB megosztott lesz és kamatot emel.
4. Megtorpan a zöldenergia terjedése.
5. A dél-afrikai rand meredeken gyengül miután a világ elvágja a rezsim hitelcsatornáit.
6. Trump meghirdeti az „Amerika mindenek előtt” adót.
7. Svédország komoly költekezésbe kezd.
8. A demokraták mindent visznek az USA-ban.
9. Magyarország kilép az EU-ból.
10. Ázsia digitális tartalékvalutát indít.

Mióta számol reális eshetőségként a magyar EU-kilépéssel? Októberben a Portfolio konferenciáján adott elő Budapesten, az akkori tapasztalatok megerősítették ebben?

Az Európán belüli kelet-nyugat szembenállás elég régóta foglalkoztat, de a budapesti konferencián tapasztaltak miatt döntöttem úgy, hogy foglalkozom ezzel az idei meghökkentő előrejelzésekben.

A Portfolio olvasói nagyobb esélyt adnak a kilépésre

A múlt héten megszavaztattuk olvasóinkat is Steen Jakobsen meghökkentő jóslatáról. A Portfolio szavazásán több mint 15 ezer szavazat után az olvasók 70 százaléka nem hisz abban, hogy a magyar kormány lépéseket tenne az EU-ból való kilépés felé. Hasonló volt a szavazási arány arra a kérdésre is, hogy 2030-ban még uniós tag lesz-e Magyarország: a válaszolók 70 százaléka szerint igen, 30 százalék viszont a jelek szerint elképzelhetőnek tartja a kilépést.

Érzem a nyilvánvaló különbséget az EU-ellenes és a Brüsszel-ellenes retorika között, és azt gondolom, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásainak kifutásával politikai motiváció is lehet, hogy tovább romoljon Magyarország és az EU viszonya, hogy ezzel esetleg jobb alkupozícióba kerüljön a magyar kormány.

Vagyis az októberi budapesti látogatásom megerősítette bennem a magyar kormány és az EU közti szembenállás képét, a lehetséges politikai motivációt és az egyébként is formálódó jóslatot.

Úgy fogalmazott, hogy „a magyar kormány lépéseket tehet 2020-ban az EU-ból való kilépés felé”. Mik lehetnek ezek a lépések? Hogy képzeli el a folyamatot a gyakorlatban? Kiírhatnak például egy népszavazás, mint az Egyesült Királyságban?

Az első lépés az lehet, ha az EU a 7-es cikk értelmében korlátozza Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásokat. A teljes pénzbefagyasztásra lehet az Magyarország válasza, hogy elindítja a kilépési folyamatot. Az egyelőre kérdéses, hogy mindezt egy népszavazással akarják-e megerősíteni. Kapcsolódó cikkünk 2019. 12. 04.

Magyarország tényleg kilépne az EU-ból? – Mi nem fogadnánk erre

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |