< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Nyugdíjasok: ez az emelés kevés!

| Mobile | RSS

Nyugdíjasok: ez az emelés kevés!

Csalódottan értesültünk arról, hogy a magyar kormány nem vette figyelembe az Országos Nyugdíjas Parlament javaslatát és a frissen megjelent kormányrendeletben 2020. január elsejével csak 2,8 százalékkal emelné meg a jogosultak ellátását – adta hírül Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke.

szerző:Domokos László, Fotó: Pexels

Immár hivatalos: jövőre 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és sok más ellátás, szerdán este ugyanis megjelent a nyugellátások 2020. januári emeléséről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben.

Belevennék a nyugdíjemelésbe a keresetek növekedését is

Az emelés mértékét azért tartja a Nyugdíjas Parlament méltánytalanul alacsonynak, mert a kabinet figyelmen kívül hagyta, hogy:

  • a fogyasztói árak stabilitásáért felelős MNB előrejelzése szerint a jövő évere 3,4 százalékos infláció várható,
  • a 2020-as gazdasági növekedés mértéke várhatóan 4 százalékos lesz, melynek az örvendetesen magas értékéhez a nyugdíjasok is tevőlegesen hozzájárulnak,
  • a várható fogyasztói ár emelkedésénél alacsonyabban megállapított év elejei nyugdíjemelés azt eredményezi, hogy a nyugdíjasok ismét 10 hónapig hiteleznek a költségvetésnek,
  • a kormánynak lehetősége lenne arra, hogy a “makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges feltételek megléte esetén további intézkedéseket tegyen”.

Az idősek képviselői azt kérik a kormánytól, hogy a bruttó bér és keresettömeg (9,6 százalék) és a fogyasztói árindex (3,4 százalék) várható alakulásának figyelembe vételével a 2020-as nyugdíjemelés mértékét 6,5 százalékban állapítsa meg – olvasható a Nyugdíjas Parlament közleményében.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |