< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Európának ez a holdra szállás pillanata///C’est le moment pour l’Europe d’aller sur la lune

| Mobile | RSS

Európának ez a holdra szállás pillanata///C’est le moment pour l’Europe d’aller sur la lune

Európának ez a holdra szállás pillanata

Megmutatta az Európai Bizottság, hogyan mentene meg a klímakatasztrófától. A terv nagyratörőnek látszik, de sokak szerint még ez is kevés.

Von der Leyen, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár is többször kiemelték a beszédeikben, hogy mekkora előrelépés a 2050-es klímasemlegességi célkitűzés elfogadása. Ám ez érdemi megállapodás híján kommunikációs panelként hatott, hiszen a hivatalos zárónyilatkozatban is a szerdai bejelentésben már elhangzott elemek szerepeltek, illetve a „tervez” , „szándékozik” és hasonló kifejezések.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök viszont kifejezetten elégedett volt az eredménnyel, ami véleménye szerint „hatalmas mozgásteret” ad majd országának, ami „a saját ritmusában haladhat”, és arra is lehetőséget biztosít majd, hogy az Igazságos Átalakítási Alapból minél több forráshoz juthassanak.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök is elérte a célját, ugyanis a zárónyilatkozatba bekerült, hogy egyes tagállamok nukleáris energiát is használnak az energiatermelési forrásaik mixében.

Az uniós állam- és kormányfőknek az Európai Zöld Megállapodás mellett a következő hétéves keretköltségvetés kérdésében is előre kellett volna lépniük, de konkrétumokkal ebben a kérdésben sem tudtak szolgálni. A témának mindössze két bekezdést szenteltek a záródokumentumban arról, hogy a tárgyalás a végső szakaszába lépett.

CHARLES MICHEL A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN KÉTOLDALÚ TÁRGYALÁSOKAT FOG TARTANI A TAGÁLLAMI KORMÁNYOKKAL ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MINDEN ÉRDEKÉT SZEM ELŐTT TARTHASSANAK A 2021-27-ES KÖLTSÉGVETÉSBEN.

Arról viszont sikerült megegyezniük az állam- és kormányfőknek, hogy 2020 elején elkezdődjön az Európa jövőjéről szóló kétéves konferencia, melynek az lenne a célja, hogy felmérje, szükség van-e egy alkotmányos reformra az EU-ban.

Emellett megismételték a Törökország ciprusi kizárólagos gazdasági övezetben végzett olajfúrásait elítélő korábbi nyilatkozataikat, és támogatásukról biztosították Görögországot és Ciprust. A kérdés azután került ismét napirendre, hogy Törökország a múlt héten egyezményt kötött Líbiával a tengeri határokról, amely ellen a görög és a ciprusi kormányok is tiltakoztak.

A zárónyilatkozat kiemeli az EU és Afrika közti partnerség szerepét, illetve arra kéri fel az uniós intézményeket, hogy fogadjanak el egy megoldási javaslatot a Világgazdasági Szervezet (WTO) vitarendezési mechanizmusával kapcsolatban.

fecsego.eu/index.hu

C’est le moment pour l’Europe d’aller sur la lune
13 décembre 2019 | Messages | andrasne.szontagh@europarl.europa.eu, epbudapest@europarl.europa.eu, EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News
C’est le moment pour l’Europe d’aller sur la lune
La Commission européenne a montré comment elle pourrait se sauver de la catastrophe climatique. Le plan semble ambitieux, mais beaucoup disent qu’il est encore peu.

Von der Leyen et Charles Michel, président du Conseil européen et chancelière allemande Angela Merkel, ont souligné à plusieurs reprises dans leurs discours les progrès réalisés dans l’adoption de l’objectif de neutralité climatique 2050. Cependant, en l’absence d’un accord de fond, cela a agi comme un groupe de communication, car la déclaration finale officielle comprenait des éléments déjà prononcés dans l’annonce de mercredi, ainsi que des “plans”, des “intentions” et des termes similaires.

Le Premier ministre polonais Mateusz Morawieczki, quant à lui, était très satisfait du résultat, qui, selon lui, donnerait à son pays “une énorme marge de manœuvre” qui pourrait aller “à son propre rythme” et fournirait également une opportunité d’obtenir davantage de financement du Fonds équitable.

Le Premier ministre tchèque Andrej Babiš a également atteint son objectif, car la déclaration finale indiquait que certains États membres utilisent également l’énergie nucléaire dans leur combinaison de sources d’énergie.

Outre l’accord vert européen, les chefs d’État et de gouvernement de l’UE auraient dû progresser sur le prochain budget-cadre de sept ans, mais ils n’ont pas non plus pu fournir de détails concrets sur cette question. Seuls deux paragraphes du document final étaient consacrés au sujet, indiquant que le procès avait atteint son stade final.

CHARLES MICHEL GARDERA DES NÉGOCIATIONS À DEUX PARTIES AVEC LES GOUVERNEMENTS DES ÉTATS MEMBRES POUR LES PROCHAINS MOIS POUR TENIR TOUT AU-DELÀ DE 2021-2027.

Cependant, les chefs d’État et de gouvernement ont convenu de lancer une conférence biennale sur l’avenir de l’Europe au début de 2020, dans le but d’évaluer la nécessité d’une réforme constitutionnelle dans l’UE.

En outre, ils ont réitéré leurs déclarations antérieures condamnant le forage pétrolier de la Turquie dans la zone économique exclusive de Chypre et fourni un soutien à la Grèce et à Chypre. La question est à nouveau à l’ordre du jour après que la Turquie a signé la semaine dernière un accord avec la Libye sur les frontières maritimes, contre lequel les gouvernements grec et chypriote ont protesté.

La déclaration finale souligne le rôle du partenariat UE-Afrique et invite les institutions de l’UE à adopter une proposition de solution au mécanisme de règlement des différends de l’Organisation économique mondiale (OMC).

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |