< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Egyre dagad a botrány a Szegedi Törvényszék körül, a Fidesz szerint erős a gyanú a bírói korrupcióra (videóval!)

| Mobile | RSS

Egyre dagad a botrány a Szegedi Törvényszék körül, a Fidesz szerint erős a gyanú a bírói korrupcióra (videóval!)

Fokozódik a bírói összeférhetetlenségi botrány a Szeviép-ügy kapcsán a Szegedi Törvényszéken. Tényfeltáró riportsorozatunk után már a Fidesz is megszólalt. Halász János szerint erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja, hiszen a sajtóban megjelent, általunk feltárt összefüggések azt mutatják, hogy Botka László a Szeviép-ügyben másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz juttatta a szegedi önkormányzaton keresztül. A történtek után egyre többen követelnek teljes körű vizsgálatot, átvilágítást és a Szegedi Törvényszék elnökének személyes felelősségét is felvetik, hiszen a jelek szerint a durva összeférhetetlenségek ügyében nem intézkedett egészen az Országos Bírósági Hivatal (OBH) utasításáig. A Szegedi Törvényszéknek, illetve bíráinak nem ez az első durva botránya – ezeket is megmutatjuk. Illetve felhívnánk a figyelmet arra, hogy ugyanezen a bíróságon tárgyalják az évtized másik legnagyobb politikai szempontból is hullámokat vető gazdasági bűncselekményét, a Czeglédy-ügyet és a tanács tagjai között ott is megtalálható az egyik bíró, akinek összeférhetetlensége a Szeviép-ügy kapcsán került nyilvánosságra. 

EZ TÖRTÉNT EDDIG

2019. december 13-án a Szegedi Törvényszék 2. Bf. tanácsa, azaz Kovalcsik Éva Katalin bírónő tanácsa bizonyítottság hiányában felmentette a Szeviép-ügy mindhárom vádlottját. Annak az építőipari vállalkozásnak a volt vezetőit, amely a baloldali kormányok idején, illetve közvetlenül szegedi projektekben 34 milliárddal gazdagodott.

Több mint 400 család került a csőd szélére, mert a Szeviép nem fizette ki őket. Több károsult belebetegedett, belehalt a történtekbe. Volt olyan károsult, akinek a vádlottak miatt annyira kilátástalan helyzetbe került az élete, hogy öngyilkos lett. A Szeviép ugynis több mint másfél milliárd forintot pumpált ki saját érdekeltségű cégeibe, mielőtt felszámolták volna. A felszámoló biztos már üres kasszát talált, a károsultak egy részét is az állam kártalanította.

A Szeviép összesen 6,5 milliárd forintot tüntetett el, a tagi kölcsönök összege 1,5 milliárd, a többi pénznek végképp semmi nyoma. A Szegedi Törvényszék tanácsa szerint azonban a bűnösség nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, ezért felmentette a vádlottakat.

Kovalcsik Éva és Nóvé Ágnes a tanácsban – Fotó: PS

A FELMENTŐ TANÁCS KÉT TAGJÁRÓL DERÜL KI, HOGY ÉRINTETTSÉGEI MIATT FELMERÜL VELÜK SZEMBEN AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG 

  • dr. Nóvé Ágnes egy építőipari vállalkozás tulajdonosa a férjével együtt. A Szeviép-ítélet előtt 800 millió forintot kaptak három munkára Szeged városától, az önkormányzattól, illetve annak cégétől, intézményétől. Ezt a bírónő elfelejtette jelenteni.
  • A tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva 2015-ben potom pénzért, 12,4 millióért vásárolt meg az önkormányzattól egy 100 négyzetméteres felújított polgári lakást Szeged felújított korzóján, a Wágner-palotában, ami a város történelmi jelentőségű, talán legszebb szecessziós épülete. A lakás értéke ma 50 millió körül mozog szakértők szerint. A lakók szerint a bírónő soha nem lakott ebben a lakásban, mégis ő vehette meg, ráadásul 8 nap múlva el is adta Szeged egyik tehetős vállalkozójának, hogy mennyiért, talány.
  • A törvényszéken az ügyelosztási rend szerint, amiért a törvényszék elnöke felel, a büntetőügyeket dr. Nagy Andrea kollégiumvezető szignálja ki, miközben a párja dr. Szilágyi János a Szeviép-ügy egyik vádlottjának védője és a Szegedi önkormányzat cégeinek ügyvédje. A teljesen nyilvánvalóan összeférhetetlen páros ügyében sem intézkedett ezidáig senki. 
  • A Szeviép-ügyet a törvényszék közleménye szerint a 2. Bf. tanácsra szignálták, amelynek viszont nem tagja dr. Nóvé Ágnes. Hogy a tanács eredeti összetételének megváltoztatását mi indokolta, szintén talány. 
  • Egyetlen ez irányú kérdésünkre sem kaptunk eddig választ a törvényszéktől, ahogy Botka László és a szegedi jegyző is hallgat, még a közérdekű adatigénylésünkre sem reagáltak. 
  • Dr. Nóvé Ágnes lepucolta a Facebook oldalát
  • Az OBH elnöke belső vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét 

A FIDESZ SZERINT KÜLÖNÖS A FELMENTŐ ÍTÉLET ÉS ERŐS A KORRUPCIÓ-GYANÚ

Megszólalt az ügyben Halász János. A Fidesz-frakció szóvivője azt mondta, sokakkal együtt ők is megdöbbenve látták, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon felmentette a Szeviép-ügy vádlottjait.

Riportsorozatunkra utalva azt is hangsúlyozta,  az látszik, hogy Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz jutotta a szegedi önkormányzaton keresztül és ez erősen felveti a bírói korrupció gyanúját.

A mostani bírósági ítélet azért is nagyon különös, mert egy évvel ezelőtt még első fokon az akkor ítélkező járásbíróság határozottan kimondta és bizonyítottnak látta a Szeviép-vezérek bűnösségét – jelentette ki Halász János.

Hozzátette, a Szeviép szocialistákhoz, illetve Botka Lászlóhoz közel álló cég, majd a sajtóhírek szerint Botkáék megrendelésekkel látták el az ügyben eljáró bírónő családi cégeit.

Meggyőződésünk, hogy erősen felmerül a bíró korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben – hangsúlyozta Halász János.

NEM ELŐSZÖR FORRÓ A TALAJ A SZEGEDI BÍRÓSÁGOK LÁBA ALATT 

Nem először derül fény arra, hogy a Szegedi Törvényszéken nem egészen a független ítélkezés elvén mennek a dolgok. 

A legnagyobb botrányt a Csongrád Megyei Bíróság korábbi tanácselnökének, büntető ügyek csoportvezető bírájának a korrupciós ügye váltotta ki. 

Németh Norbert volt tanácsvezető bíró korrupciós ügye 6 évig tartott, mire a Kúria a legmagasabb szinten is kimondta a bűnösségét – Fotó: M1

Dr. Németh Norbertet 2011-ben kapcsolták le. Azzal vádolták, hogy eladta az ítéleteket. Büntetőügye egészen 2017-ig tartott, legfelsőbb szinten ugyanis a Kúria mondta ki a bűnösségét. Összesen 10 év börtönre ítélték. 

A jogerős ítélet tényállása szerint a szegedi tanácsvezető bíró régi egyetemi barátjával, aki az ügyvédi pályát választotta, összejátszottak. Megállapodtak abban, hogy az ügyvéd barát védencei vonatkozásában kedvezőbb bírói ítéletek szülessenek. 

Összesen 8 ügyben bizonyították, hogy kvázi megvették az ítéletet. 

Ravasz László szintén szegedi, azóta nyugalmazott bíró cikksorozatot írt korábban a Magyar Hírlapban a bírói korrupciókról, számos szegedi szálat említve. 

De ne feledkezzünk meg Czene Kláráról sem, aki a Szegedi Törvényszék, akkor még Csongrád Megyei Bíróság elnöke volt.  Korábbi elnöke 2012-ben maga mondott le, azután, hogy büntetőeljárás folyt ellene, nyomásgyakorlás miatt, ugyanis az egyik bírónak írásban utasításokat adott. 

Czene Klárát még Gyurcsány és Sólyom László is kitüntették – a volt elnök 2012-ben maga mondott le

Az ő érintettségét sem vizsgálta annak idején senki. Pedig ott is voltak érdekes családi szálak, összefonódások, amik felvethettek volna összeférhetetlenséget. Czene Klára ugyanis az akkoriban szocialista önkormányzati képviselő, jogi bizottsági elnök felesége volt.  Pintér Ferenc most éppen Szeged város ügyvédje. 

Ennyi múltbéli és jelenleg is problémákat okozó összefonódás után joggal merülhet fel aggodalom az éppen folyamatban lévő, de döcögő Czeglédy-per kapcsán, hiszen már az is különös, hogy a Szegedi Törvényszék nem jelentett elfogultságot az ügyben, majd éppen arra a bíróra szignálták az ügyet, aki miatt most magyarázkodásra kényszerül a Szegedi Törvényszék elnöke. De ez egy külön történet… 

Vezető kép: promenad.hu

forrás: Pesti srácok

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |