< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Kultúra, Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudomány Megtalálták a világ legősibb erdejét((Science Ils ont trouvé la plus ancienne forêt du monde

| Mobile | RSS

Tudomány Megtalálták a világ legősibb erdejét((Science Ils ont trouvé la plus ancienne forêt du monde

A világ legöregebb fosszilis erdejének maradványait fedezték fel a New York állambeli Cairo városának elhagyatott kőfejtőjénél.

A kutatók úgy vélik, hogy az erdőség, amely a mai New York államtól egészen Pennsylvanián túlra kiterjedhetett, nagyjából 386 millió éves, vagyis nagyjából 2-3 millió évvel előzi meg a világ eddig legidősebbnek vélt erdejét, amely az ugyancsak New York állambeli Gilboában van, körülbelül 40 kilométerre a cairói helyszíntől.

A Binghamtoni Egyetem, a New York Állami Múzeum és a Cardiffi Egyetem szakemberei a fosszilis erdő több mint 3 ezer négyzetméternyi területét térképezték fel a Catskill-hegység lábánál elterülő elhagyatott kőfejtőnél.

A Current Biology című folyóiratban publikált eredmények szerint az ősi erdő legkevesebb két fatípusnak adott otthont: a páfrányok és zsurlók őseinek tekintett, mára kihalt cladoxylopsids növénycsoport, valamint a páfrányokéhoz hasonló levelű, szintén kihalt növénynemzetség, az Archaeopteris képviselőinek.

A szakemberek egy harmadik növénytípusból is találtak egyetlen fosszilis példányt, amelyet azonban egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, de valószínűleg a korpafüvek közé tartozhatott.

Mindhárom növénytípus kizárólag spórákkal szaporodott.

A kutatócsoport az Archaeopteris fák helyenként több mint 11 méter hosszú “látványos” és kiterjedt gyökérhálózatát is feltárták. Ezek a hosszú életű fás gyökerek átformálták át a növények és a talaj kölcsönhatását, kulcsfontosságú szerepet játszva az erdők és a légkör “közös” evolúciójában.

A kőfejtő területén azonosított megannyi halfosszília alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az ősi erdő egy áradás nyomán pusztult ki.

“Annak megismerése érdekében, hogy a fák hogyan kezdtek el szén-dioxidot kivonni a légkörből, muszáj megértenünk a legkorábbi erdők és gyökérrendszerük ökológiáját, valamint élőhelyét” – mondta Chris Berry, a Cardiffi Egyetem munkatársa, aki a tanulmány társszerzője volt.

fecsego.eu/ma.hu

Science Ils ont trouvé la plus ancienne forêt du monde

21 décembre 2019 | Messages | Biographies / Tabloid, Culture, Science / Economie

Des vestiges de la plus ancienne forêt fossile du monde ont été découverts dans une carrière déserte au Caire, à New York.

Les chercheurs pensent que la forêt, qui s’étendait de l’état actuel de New York jusqu’à la Pennsylvanie, a environ 386 millions d’années, soit environ 2-3 millions d’années d’avance sur la plus ancienne forêt du monde à ce jour, également à Gilboa, New York, à environ 40 kilomètres de l’emplacement du Caire.

Des spécialistes de l’Université de Binghamton, du New York State Museum et de l’Université de Cardiff ont cartographié plus de 3 000 pieds carrés de forêt fossile dans une carrière abandonnée au pied des montagnes Catskill.

Selon les résultats publiés dans Current Biology, l’ancienne forêt abrite au moins deux espèces d’arbres: les espèces de plantes cladoxylopsides aujourd’hui disparues, considérées comme les ancêtres des fougères et de la prêle, et les archaeopteris, un genre de plante déserte avec des feuilles de fougère.

Les spécialistes ont également trouvé un seul spécimen fossile d’un troisième type de plante, qui, cependant, n’a pas encore pu être identifié, mais appartenait probablement au son.

Les trois espèces végétales se sont développées exclusivement avec des spores.

L’équipe de recherche a également découvert le réseau racinaire “spectaculaire” et étendu d’arbres Archaeopteris, dont certains mesurent plus de 11 mètres de long. Ces racines ligneuses à longue durée de vie ont remodelé l’interaction entre les plantes et le sol, jouant un rôle clé dans l’évolution «partagée» des forêts et de l’atmosphère.

Sur la base du nombre de fossiles de poissons identifiés dans la zone de carrière, les experts estiment que l’ancienne forêt a été détruite par une inondation.

“Pour comprendre comment les arbres ont commencé à éliminer le carbone de l’atmosphère, nous devons comprendre l’écologie et l’habitat des premières forêts et leurs systèmes racinaires”, a déclaré Chris Berry, co-auteur de l’étude à l’Université de Cardiff.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |