< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Migránshullám: Erdogan megint fenyegetőzik((Vague de migraine: Erdogan menace à nouveau

| Mobile | RSS

Migránshullám: Erdogan megint fenyegetőzik((Vague de migraine: Erdogan menace à nouveau

Az európai országok “meg fogják érezni” az újabb migránshullámot, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlíb tartományban nem állítják le az offenzívát – figyelmeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este egy isztambuli díjátadó ünnepségen az MTI szerint.

szerző:Szabó Zsuzsanna,Fotó: AFP

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, hogy eddig több mint 80 ezer ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlíbben. A török államfő csütörtökön még azt közölte, hogy 50 ezer ember tart Idlíben belül a török határ felé.

Ennyi embert tett eddig földönfutóvá a szíriai török offenzíva

Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el – hangsúlyozta a török államfő, akinek országában csak szíriai menekültből 3,7 millió tartózkodik a hivatalos adatok szerint.

Erdogan jelezte: egyeztetni fognak a Damaszkusszal szövetséges Oroszországgal, hogy véget vessenek az offenzívának. Hétfőn egy török küldöttség utazik Moszkvába emiatt – tette hozzá.

Egyre többen válhatnak földönfutóvá

A török elnök arra is rámutatott, hogy Idlíb tartományban mintegy 4 millió ember él, így a földönfutóvá válók száma tovább növekedhet, amennyiben az összecsapások folytatódnak. Erdogan a rengeteg elsüllyedt gumicsónakra emlékeztetve úgy vélte: ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy megismétlődjenek azok a jelenetek, amelyeknek a Brüsszel és Ankara közötti 2016. márciusi menekültügyi megállapodás előtt a világ tanúi lehetett. Ankara az egyezménnyel vállalta, hogy a Törökország területén élő menekültek ellátására nyújtott uniós támogatásért cserébe feltartóztatja az Európába irányuló migránsokat.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám 2016 márciusa óta. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban.

A Szíriai Intervenciós Koordináció nevű szíriai civil szervezet elnöke, Muhammad Hallaj vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Idlíbből menekülők a dél-törökországi Hatay tartomány Szíriával határos, Reyhanli körzetével szemben fekvő atmei, kahi, Deyr Hassan-i és Kefer Lusin-i táborokban, az idlíbi olajfaligetekben, valamint északabbra, a török ellenőrzés alatt álló Afrín, Azáz, el-Báb és Dzserablúsz városok alkotta sávban húzzák meg magukat.

Április vége óta folyik az offenzíva

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban a lázadók ellen. Az előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők, az elmúlt hetekben, napokban azonban ismét Idlíbben fokozódtak a hadműveletek.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Törökország a szíriai polgárháborúban nem a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket, hanem a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja.

fecsego.eu/ma.hu

Vague de migraine: Erdogan menace à nouveau

23 décembre 2019 | Messages | epbudapest@europarl.europa.eu, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News

Les pays européens “sentiront” une nouvelle vague de migrants si les forces gouvernementales syriennes n’arrêtent pas l’offensive dans le nord-ouest d’Idlib, la dernière citadelle des insurgés, a averti le président turc Recep Tayyip Erdogan lors d’une cérémonie de remise des prix à Istanbul dimanche soir.

auteur: Zsuzsanna Szabó, Photo: AFP

Selon un rapport de l’agence de presse d’État turque Anadolu, Erdogan a déclaré que jusqu’à présent, plus de 80 000 personnes avaient fui les frappes aériennes russes et les troupes syriennes se rendant à la frontière turque à Idlib. Le chef de l’Etat turc a déclaré jeudi que 50 000 personnes se dirigeaient à l’intérieur d’Idli vers la frontière turque.
Tant de gens ont été repoussés par l’offensive syrienne turque

Ankara ne peut plus supporter seul le fardeau, a souligné le chef de l’Etat turc, dont le pays ne compte que 3,7 millions de réfugiés syriens, selon des chiffres officiels.

Erdogan a indiqué qu’ils négocieraient avec la Russie, qui est alliée à Damas, pour mettre fin à l’offensive. Lundi, une délégation turque se rendra à Moscou pour cela, a-t-il ajouté.

De plus en plus de personnes peuvent devenir terre-à-terre

Le président turc a également souligné qu’il y avait environ 4 millions de personnes vivant à Idlib, de sorte que le nombre de propriétaires pourrait continuer à augmenter si les affrontements se poursuivent. Erdogan, rappelant la pléthore de bateaux en caoutchouc coulés, a déclaré que dans un tel cas, il serait inévitable que les scènes que le monde a vues avant l’accord de Bruxelles-Ankara sur les réfugiés de mars 2016 se répètent. Avec la convention, Ankara s’est engagée à arrêter les migrants vers l’Europe en échange du soutien de l’UE aux soins des réfugiés sur le sol turc.

Les îles grecques de la mer Égée orientale abritent désormais plus de 41000 immigrants, le nombre le plus élevé depuis mars 2016. En avril, il n’y avait que 14 000 migrants sur ces îles. Les organisations humanitaires affirment que des conditions dramatiques prévalent dans les camps de migrants surpeuplés.

Muhammad Hallaj, président de la Coordination de l’intervention syrienne Coordination de l’intervention syrienne, a déclaré dimanche à l’agence de presse d’Etat turque Anadolu que les réfugiés fuyant Idlí étaient atmei, kahi, Deyr Hassan de Hatay, Khi des camps, des oliveraies idylliques et, au nord, une bande de villes sous contrôle turc comme Afrin, Azaz, el-Bab et Jerablus.

L’offensive se poursuit depuis fin avril

L’armée arabe syrienne, fidèle au président syrien Bassar al-Assad, et les troupes russes alliées ont lancé une offensive contre les rebelles à Hama et dans la province d’Idlib fin avril. L’ancienne province a été presque entièrement occupée par les forces gouvernementales, mais ces dernières semaines, mais à Idlib, les opérations se sont intensifiées.

Une grande partie de la province d’Idlib et une partie de ses provinces voisines d’Alep, Hama et Lattaquié sont contrôlées par les rebelles syriens et par le haïtien Tahrir as-Sam (HTS), une organisation extrémiste de rassemblement islamique. Le HTS est dirigé par le groupe jihadiste Jabhat Fatah es-Sam, anciennement connu sous le nom de Front An-Nusra, la branche syrienne d’al-Qaïda.

Pendant la guerre civile syrienne, la Turquie ne soutient pas les forces gouvernementales fidèles au président syrien Bassar al-Assad, mais des milices d’opposition modérées.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 186 megnézve, 1 alkalommal mai nap |