< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Nagyot változik az életünk: drágul a benzin, a cigi, változik a nyugdíjkorhatár

| Mobile | RSS

Nagyot változik az életünk: drágul a benzin, a cigi, változik a nyugdíjkorhatár

Január elsejétől sok változás lép életben, mely nagyban befolyásolja a mindennapi életünket. Drágul a cigaretta, a benzin, és a postai szolgáltatások köre, ugyanakkor emelkedik a minimálbér, feelfüggesztik a reklámadót, és jön az új benzin.

Folytatódnak az adócsökkentések: Varga Mihály példaként a kisvállalati adó mértékét említette, amely 2020-tól 12 százalékra csökken, és ennek köszönhetően 45 ezer magyar vállalkozásnak mérséklődnek a terhei.

Felfüggeszti a reklámadót, amelynek mértéke így 2022-ig 0 százalék lesz. A szálláshely áfáját a jelenlegi 18 százalékról jövőre 5 százalékra csökken. Egyszerűsödik az adóadminisztrációt: jövőre négy különböző járulékot vonnak össze, egy adótípust pedig megszüntetnek. A pénzügyminiszter közölte, 2020-tól adóvisszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők 5 millió forintig.

Drágulással kezdődik a 2020-as esztendő a hazai töltőállomásokon: a benzin átlagára bruttó 9 forinttal emelkedik, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal. Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin: 396 Ft/liter, a gázolaj: 421 Ft/liter lesz.

Folytatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés. Jövőre már 64,5 év lesz a korhatár.▾hirdetés

2020 január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos.

Január 1-jétől a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentességének köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

Szintén január elsején lép életbe a nagyszülői GYED, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet.

régi tízezer forintosokkal december 31-én lehet utoljára fizetni, 2020-tól csak az új bankjegyek maradnak forgalomban. A régi típusú tízezresek január 1-től a bank- és postafiókban három évig, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) húsz évig díjmentesen válthatók be azonos címletű fizetőeszközre. A jegybank december eleji összesítése szerint a régi bankjegyek túlnyomórészt már kiszorultak a forgalomból, a forgalom 95 százalékban a megújított tízezresek tették ki.

Szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

Egy a nyári adócsomagban elfogadott törvény szerint a finomra vágott dohány és egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója a jelenlegi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik: így 2020. január 1. és június 30-a között 20 100 forint, július 1-jétől december végéig 20 700 forint, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz.

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. A döntéstől azt várják, hogy a “vágyott” gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban.

Az új év első napján 300 forintra emelkedik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. December 28-án 20.30-tól az ötös lottó, december 29-én 17 órától a hatos lottó, 2020. január 1-jén 21.30-tól pedig a skandináv lottó ára is változik. 

Januártól kapható a budapesti álláskeresők díjmentes bérlete a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. A bérlet kiváltásához szükség van egy 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványra, amelyet az illetékes kerületi hivatalok állítanak ki az ügyfél kérésére. 

Január 1-jétől bővül a szabadon felhasználható szellemi tulajdonjogok listája, a felsorolásban szerepel többek között Margaret Mitchell Elfújta a szél című világhírű regénye, valamint Richard Strauss opera- és dalirodalmi remekművei és Balázs Béla szerzeményei.

Január elsejétől változnak a Magyar Posta szolgáltatásának árai: az 50 gramm alatti tömegkategóriákat összevonják, így a 30 grammos közönséges levél ára nő, míg az 50 grammosé csökken. Az új ár belföldi 50 gramm tömeghatár alatt közönséges levelek esetében 135 forint lesz, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változik. Az 500 grammos tömeghatárú levelek elsőbbségi kézbesítése 515 forint, a nem elsőbbségieké 390 forint lesz. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forint lesz. A további díjváltozások jórészt a vállalati ügyfeleket érintik, ott az átlagos áremelkedés mértéke közelít a 15 százalékhoz.

Jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást.

Címlapkép: Getty Images

fecseg.eu/pénzcentrum.hu

Leave a Reply 805 megnézve, 1 alkalommal mai nap |