< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Nav / Blog article: Adóváltozások: a „Nagy Testvér” mindent lát

| Mobile | RSS

Adóváltozások: a „Nagy Testvér” mindent lát

Hajdú Péter

HAJDÚ PÉTER

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Fotó: Magyar Hang)

Az adóhatóság az egészen apró részletekig látni fogja a vállalkozások tevékenységét a számla adatok online feltöltési kötelezettsége miatt, bár az adóbehajtáshoz ezekhez az adatokhoz nincs szükség. Remélem, hogy az így keletkező adatbázis, amellyel a teljes piac ellenőrizhető, nem kerül avatatlan kezekbe – mondta a Magyar Hangnak Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke az idei adóváltoztatásokat elemezve.

A szakember szerint hiába ígérgetik már 2010 óta, nyoma sincs az adminisztratív terhek csökkentésének, az adók sokszínűsége továbbra is hatalmas fékező erőt jelent a gazdaság számára, a nagy áttörés, amire mindenki várt, nem következett be. – Nem mondom, hogy rossz az irány, hiszen az idei év elejétől vagy az év közepétől érvénybe lépő változtatások pozitívak, de hatásuk egyenként és összességében is korlátozott – nyilatkozta Vadász Iván, aki sokkal többet várt az úgynevezett gazdaságvédelmi akciótervtől, amelynek felvezetése sikerült csak hangzatosra.

A részletekbe menve például a kisvállalkozói adó egy százalékpontos csökkentését jó intézkedésnek tartja, de ez csak keveseket érint. Ugyanez mondható el a kis- és közepes vállalkozások esetében a fejlesztési adókedvezményről. Továbbra is nagyon sok minden akadályozza a magyar gazdaság fejlődését. – Sokasodnak az adminisztratív kötelezettségek, ami felesleges terheket ró a vállalati könyvelők, pénzügyesek nyakába, rontja a hatékonyságot. Mondok egy példát, nagy könnyebbség lenne, ha ugyanazt a mérleget nem kellene elektronikusan megküldeni az adóhivatalnak és a céginformációs rendszernek – emelte ki Vadász Iván, aki más példát is említett: Lengyelországban 150 nap után kaphatja vissza a vállalkozó a ki nem fizetett számla után az adóhivatalnak utalt áfaösszeget, nálunk ehhez egy nagyon bonyolult folyamat végén kerülhet sor, hozzávetőlegesen egy év után.

De a fölöslegesen sok adminisztráción túl az adózási formák sokfélesége, az adók sokszínűsége is hatalmas fékező erőt jelent a gazdaság számára. – Szó se róla, ezek kigyomlálása hatalmas munkát jelentene. Évek kemény munkájára, külső szakértők bevonására lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a béklyókat leszedjék a magyar gazdaságról – fogalmazott a szakértő.

Jelentős változás – hívta fel a figyelmet –, hogy az adóhatóság az idei év közepétől, illetve a következő év elejétől online látni fogja a vállalkozások tevékenységét, egészen apró részletekig. A számla adatok online feltöltési kötelezettsége ugyanis azt jelenti, hogy az adóhivatal látja, egy vállalkozó milyen terméket, szolgáltatást mikor, mekkora mennyiségben, milyen áron és kinek szállított. Fontos tudni, hogy ezekre az adatokra nincs szükség az adóbehajtáshoz, hiszen ahhoz elegendők lennének a forgalmi adatok. Vadász Iván kifejtette, reméli, hogy az így keletkező adatbázis – amellyel a teljes piac ellenőrizhető – nem kerül avatatlan kezekbe.

fecsego.eu/Magyar Hang.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |