< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A rendőrség megállapította a választási csalást, majd széttárta a kezét

| Mobile | RSS

A rendőrség megállapította a választási csalást, majd széttárta a kezét

ajánlóív
Dull Szabolcs

DULL SZABOLCSKÖVETÉS2019.04.04. 07:27

Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendőrség számára is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel, értesült az Index. A baloldali delegált bukkant rá, hogy a Fidesz és Lévai Katalin pártjának ajánlóívein 341 ajánlás egyezik – csak épp más az aláírás. A rendőrség szerint nem lehet megállapítani, pontosan ki csalt, úgyhogy jegelik az ügyet.

A független újságírás olyan olvasókat jelent, akiknek számít a munkánk.TÁMOGASS TE IS!

341 aláírásos ügyként ismertettük még tavaly, milyen választási visszaélés történhetett Budapest 5. számú választókerületében (a VI és VII. kerületet foglalja magában). A későbbi győztes, DK-s Oláh Lajos választási bizottsági delegáltja bukkant rá, hogy feltűnően sok ajánlás egyezik a fideszes Bajkai István, illetve a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének, Bagyó Hildának ajánlóívein.KAPCSOLÓDÓ

Újabb kerület, ahol 341 ajánlás egyezik a Fidesz és a Lévai-párt papírjain

Újabb kerület, ahol 341 ajánlás egyezik a Fidesz és a Lévai-párt papírjain

Csak éppen más az aláírás. Olyanok is ajánlották mindkét jelöltet, akik nincsenek a névjegyzékben. Erzsébetvárosban is összevetették az ajánlóíveket, és ugyanazt találták, mint Zuglóban. A DK-s Oláh Lajos feljelentést tesz választási csalás miatt.

A két dokumentum összevetésekor azt találta: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás. Előtte ráadásul pont ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban – és ott is éppen a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein.

Oláh Lajos delegáltja feljelentést tett a rendőrségen, amely tavaly el is kezdett nyomozni hamis magánokirat felhasználása miatt , majd most különös határozatot hozott:

A RENDŐRSÉG MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY NYILVÁNVALÓAN VÁLASZTÁSI CSALÁS TÖRTÉNT, ÁM „MIVEL AZ ELKÖVETŐ KILÉTE A NYOMOZÁSBAN NEM VOLT MEGÁLLAPÍTHATÓ”, FELFÜGGESZTETTE A NYOMOZÁST.

Mielőtt rátérnénk a nyomozás eredményére, érdemes tisztázni, miért is problémás az ajánlások egyezése és az aláírások meghamisítása. A parlamenti választáson valaki úgy lehet jelölt, ha összegyűjt a választókerületben 500 ajánlást – a választónak az adatai feltüntetése mellett alá is kell írnia az ajánlóívet. A jelenlegi törvény szerint egy választó akárhány jelöltet ajánlhat, de mindenkinek külön alá kell írnia az ajánlást.

Lévai Katalin

Lévai KatalinFotó: RTL

A szabályozással úgy lehet visszaélni, ha egy jelölt vagy segítői átmásolják az adatokat egy másik jelölt ívéről, majd aláhamisítják az aláírást. Hiszen ez az eljárás nem tükrözi a választó valódi akaratát – ráadásul magánokirat hamisítása történik. A kamupártok ilyen másolós módszerrel állították a jelöltek százait, ezreit – egyikük részletesen elmesélte az Indexnek, mi volt az „írók feladata” –, és láthatóan könnyen megúszhatják a felelősségre vonást. A kamu jelöltállítás egyrészt a kamupártoknak jó, mert pénzzel jár, másrészt a Fidesznek is, mert a sok párt miatt szétaprózódnak az ellenzéki szavazatok.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |