< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Irakban vészhelyzet van, a DK hazahozná a közel-keleti országban szolgálatot teljesítő magyar katonákat

| Mobile | RSS

Irakban vészhelyzet van, a DK hazahozná a közel-keleti országban szolgálatot teljesítő magyar katonákat

168 óra

2020. január 7.

SZERZŐ: MTI

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció, hogy megvizsgálhassák: az iráni tábornok megölése után elővigyázatosságból haza kell-e hozni a magyar katonákat Irakból – közölte a párt vasárnap az MTI-vel.

Vadai Ágnes, a párt országgyűlési képviselője, a bizottság tagja közleményében emlékeztetett: pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot, ezt követően pedig a NATO és az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség biztonsági okokból felfüggesztette iraki kiképzőműveleteit. A misszióhoz Magyarország 200 katonával járult hozzá, ők jelenleg is Erbílben tartózkodnak – tette hozzá a politikus. Azt írta, álláspontjuk szerint a honvédelmi tárca 2018 óta mind a hadsereg létszámát, mind a felszerelését illetően titkolózik, és kérésre sem hajlandó érdemi információt adni a Magyar Honvédséggel kapcsolatban. Hozzátette, a most kialakult veszélyhelyzetben ezért azt kezdeményezik, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság vizsgálja meg, elővigyázatosságból haza kell-e hozni a magyar katonákat Irakból.

2019. december 9.

Korrupció gyanúját keltő programot indított az Orbán-kormány

A DK szerint az Orbán-kormány felelőssége, hogy egyetlen magyar honvéd életét se kockáztassák, ezért elvárják Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, hogy adjon részletes tájékoztatást az ülésen – közölte Vadai Ágnes.

Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásban Bagdad közelében. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy likvidálásával egy azonnal fenyegető támadást hiúsítottak meg.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |