< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Nem mert vereséget kockáztatni a Fidesz

| Mobile | RSS

Nem mert vereséget kockáztatni a Fidesz

Kósa AndrásPublikálás dátuma2020.01.09. 08:30


Fotó: Béres Márton / Népszava

– Rendszerszintű gondot jelez a Fideszben az, ami most Dunaújvárosban történik vele – értékelte Pulai András, a Publicus Intézet elemzője azt, hogy a kormánypárt, alighanem a vereségtől tartva, előre lemondott egy választásról. Bizonyossá vált ugyanis, hogy a Fidesz nem indít saját jelöltet a Fejér-megyei 4. számú választókörzetben a február 16-ra kiírt időközi parlamenti választáson. Pedig nem is olyan régen még egyáltalán nem számított veszélyes terepnek a Fidesz számára Dunaújváros. Amikor például kiderült, hogy gyilkossági ügybe keveredett a Fidesz egyik helyi képviselője, Gál Roland, és emiatt 2016-ban időközi választást tartottak, simán nyert a kormánypárt, pedig egy politikai szervezetet kevés botrány érinthet súlyosabban egy ilyen esetnél. A 2018-as parlamenti választásra viszont már megroppant a párt támogatottsága. A jobbikos Pintér Tamás úgy is legyőzte a fideszes jelöltet, hogy a baloldali pártok külön indultak. Tavaly októberben pedig még simábban gyűrte le a Fideszt a polgármester-jelöltté váló Pintér Tamás, aki már a Rajta Újváros! Egyesület színeiben, összellenzéki támogatással indult. Épp az ő megválasztása, parlamenti mandátumának visszaadása miatt írták ki a februári időközi választást.
Mindez azt jelenti, hogy Dunaújvárosban bő másfél év alatt már a harmadik olyan választást tartják, amelynek nagy a tétje – és eddig kettőt elbukott a Fidesz. A háromból három vereségnek pedig már a városon túlmutató hatása lenne, márpedig az ellenzék támogatottsága nem látszik gyengülni. Mindez megmagyarázza a párttól szokatlan bizonytalanságot is. Sokáig úgy tűnt, hogy Sürü Renáta jegyző lesz a Fidesz támogatottja, ám ő végül függetlenként indul, mert a párt kihátrált mögüle. Ebben egyes források szerint szerepe lehetett annak is: az új önkormányzati vezetés a testület működésének átvilágításába kezdett és a kormánypártban attól tartottak, a jegyzőhöz köthető botrányos ügyek kerülhetnek elő. A Fidesz végül jobb híján Molnár Tibor, a választókerületben fekvő Iváncsa független polgármestere mögé állt be. Vérmes reményei így sem lehetnek a kormánypártnak, igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy Pintér népszerűsége a Dunaújváros környéki kistelepüléseken mennyire erős, egy jobb mozgósítással Molnár azért szorossá teheti a versenyt. – Már a tavalyi helyhatósági választáson is látszott, hogy könnyű zavarba hozni a Fideszt, elszoktak a kormánypártban a politikai versenytől – fogalmazott Pulai András. Ráadásul szerint több olyan település akad, ahol leépültek a Fidesz-alrendszerei, miközben ugyanott az ellenzék szervezetei, kapcsolati hálója működőképesebb maradt. Márpedig Dunaújvárosban az elemző szerint éppen ez a helyzet: van ott egy jól működő ellenzéki mikroközösség. Pulai úgy látja, ez is azt jelzi, hogy megszűnt a centrális erőtér: – Már nem elég 37-38 százalékos támogatottságra optimalizálni a Fidesz stratégiáját arra számítva, hogy megoszlanak az ellene irányuló szavazatok, hanem 50 százalék fölé kell erősödniük, ez pedig azért még a kormánypártnak sem könnyű sok helyen. Úgy véli, Dunaújvárosban láthatóan eleve kudarcra készülnek, ennek kezelésére pedig nincsenek felkészülve a Fidesz vezetői, és mivel nem akarnak egy újabb pofont, inkább kihátráltak a választásból. „Ez is csak azt jelzi, a Fidesznek újra kell gombolnia a kabátot, mert nem erre találták ki a működését”. – Ez a folyamat részben már el is indult, erre utal, hogy elkezdték lecserélni a választókerületi elnököket. Másrészt viszont a párt stratégiájában még nem látszik a változás, mintha a pártvezetés továbbra sem találná az irányt, amerre indulni kellene – vélekedett Pulai András.

Győr: programot hirdetett az ellenzéki polgármesterjelölt

Tiszta város, tiszta jövő mottóval programot hirdetett az összellenzéki, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által is támogatott polgármesterjelölt szerdán Győrben. Pollreisz Balázs hangsúlyozta, hogy a programot a győri ellenzéki pártokkal és civilekkel közösen írták, célja pedig a január 26-ai választás legfontosabb üzenete, az, hogy Győr legyen újra “a becsület városa”. A jelölt azt mondta, megválasztása esetén egyik első intézkedése az lesz, hogy a Transparency International Magyarországgal átvizsgálják az önkormányzat és cégei által kötött szerződéseket, és rendeletbe foglalják az “Ez a minimum! – Az önkormányzatokban” című hatpontos átláthatósági javaslatot.

fecsego.eu/Népszava online.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |