< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Kultúra / Blog article: Palkovics László szerint nőtt, valójában csökkent a szaktanulók száma

| Mobile | RSS

Palkovics László szerint nőtt, valójában csökkent a szaktanulók száma

2020. JANUÁR 13. 10:41

Nem nőtt, hanem csökkent a szakgimnáziumba és szakközépiskolába járó tanulók száma a 2019/2020-as tanévben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból, amelyeket a Népszava szemlézett.

Mindez azért érdekes, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt állította tavaly, hogy a 2019/2020-as tanévben már több gyerek jelentkezett szakgimnáziumba, mint sima gimnáziumba, vagyis a szakképzést és érettségit is adó szakgimnáziumok már népszerűbbek. A miniszter például azt mondta, hogy ebben a tanévben 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint gimnáziumban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közoktatás helyett a szakképzést előtérbe helyező kormányzati szándék ellenére a KSH adatai mást mutatnak, ezek szerint

a tanulók létszáma a szakgimnáziumokban 3,7 ezer fővel 149 ezer főre, a szakközépiskolában 3,1 ezer fővel 65,8 ezer főre fogyatkozott.

A szakiskolában, készségfejlesztő iskolában tanulók száma az előző tanév óta 200 fővel esett vissza, jelenleg 7 ezer fő. A sikeres szakmai vizsgázók aránya is csökkent: számuk 49,2 ezer fő volt, amely 6,1 ezer fővel (11 százalékkal) kevesebb, mint 2018-ban.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 354 megnézve, 1 alkalommal mai nap |