| Mobile | RSS

Bakson is tarolt a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírónő cége

ORIGO2020.01.15. 10:14

Több százmillió forintos építőipari megbízásokat kapott a baksi önkormányzattól a Szegedi Törvényszék Szeviép-vezéreket felmentő bírójának, Nóvé Ágnesnek a családi cége azok után, hogy a bírónő egy másik büntetőügyben két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks egyik önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort – derítette ki a PestiSrácok.hu. Nóvé Ágnes családi vállalkozása, az Éptárker Kft. a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált, a vállalkozó és képviselő elítélése után a faluház és a könyvtár felújítását is elnyerték, összességében pedig több mint félmilliárd forint értékben végezhettek építőipari munkákat Bakson. Kovács Gábor elítélése előtt Nóvé Ágnesék vállalkozása nem kapott munkát Bakson.

Nóvé Ágnes bírónő cége, az Éptárker Kft. nem sokkal azt követően vált a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé, hogy a bírónő 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte az egyik önkormányzati képviselőt és építési vállalkozót, Kovács Gábort – derítette ki a PestiSrácok. Az első munkát, a faluház és könyvtár felújításának kivitelezését a közbeszerzési értesítő szerint hirdetmény közzététele nélküli eljárásban választották ki, nem sokkal a képviselő elítélése után, úgy hogy korábban az Éptárker Bakson nem végzett munkát, legalább is közösségi projektben nem.

Kovács Gábor 2012-14 között volt képviselő, majd pedig 2015-ig külsős bizottsági tag volt. 2012 év végén indult ellene egy büntetőeljárás adócsalás miatt.Az elsőfokú ítéletet 2014 áprilisában mondta ki Nóvé Ágnes bírói tanácsa a Szegedi Járásbíróságon.Akkor 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélték, amit másodfokon a törvényszék megfelezett, aránytalannak tartva a járásbíróságon kiszabott büntetési tételt. A képviselő jó magaviselet miatt végül mindössze 6 hónapot ült.

FORRÁS: PESTISRÁCOK

A faluház és könyvtár felújítására elnyert pályázatról 2014 tavaszán értesült a község – tehát éppen akkor, amikor a képviselő pere zajlott.Pont áprilisban döntöttek arról, hogy indítják a közbeszerzést, és hitelt is felvesznek a költségek megelőlegezéséhez.Az erről szóló jegyzőkönyv tanúsága szerint a projektgazda a Baksért Hagyományőrző Egyesület volt. A felújítási munkálatokat pedig májusban tervezték kezdeni, valamint augusztus vége volt a befejezés céldátuma.

FORRÁS: PESTISRÁCOK

A közbeszerzési értesítőből lehet részletesen utánanézni az Éptárker kft. nyolc baksi beruházásáról.  Ezek közül az első volt a faluház és könyvtár felújítása. A letölthető dokumentumok szerint hirdetmény közzététele nélküli eljárásban választották ki az Éptárker Kft-t. A letölthető dokumentáció szerinta Közbeszerzési Döntőbizottságot a kivitelező kiválasztásáról 2014. április 27-én értesítették. Tehát a döntés még ez előtt megszületett, és körülbelül kettő héttel azután, hogy az önkormányzati képviselőt a cégtulajdonos bírónő elítélte.

Egy éven belül nyert pályázatot a baksi önkormányzat szociális bérlakásokra; összesen nyolc darab ikerház építésére kapott forrást.Ezt a projektet is az Éptárker kapta, ahogy a következő években az egészségház, az óvoda, a minibölcsőde, valamint a szociális centrum és gondozási ház felújítási-építési munkáit is.

A bírói tanács, a szélen pirossal keretezve Nóvé Ágnes. A fotó a Szeged város honlapján található bírósági tudósításból származikFORRÁS: PESTISRÁCOK

Előfordult, hogy pontozásos rendszerben hozták ki győztesnek az Éptárkert; de hogy mik voltak a pontozási szempontok, azok a mai napig nem derültek ki. Kovács Gábor közérdekű adatigénylést nyújtott be a jegyzőhöz, de kérdése így is megválaszolatlan maradt.

Azon túl, hogy minden kivitelezést elnyert az Éptárker azóta, még az előzetesen kalkulált, pályázaton elnyert keretösszeget sem sikerült tartaniuk; több tízmillió forintos többletköltségeiket a falu fizette ki, általában hitelből.

Már vizsgálódik az OBH

Mint arról korábban beszámoltunk, Nóvé Ágnes bírónő és férje építőipari cége közel 800 milliót kapott a szegedi önkormányzattól, mégis ítélkezhetett a Botkáékat súlyosan érintő ügyben. A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján, amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér, ráadásul a bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, hogy mennyiért, az rejtély. Azt is megírta a PestiSrácok, hogy a büntetőügyeket, így a Szeviép-ügyet is az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fegyelmi eljárást indított a büntetőügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető-helyettese ellen, akit az ügykiosztási jogkörétől is megfosztottak.

forrás:Origo.hu

Leave a Reply 185 megnézve, 1 alkalommal mai nap |