< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Ellátás Újabb kormányzati informatikai fejlesztés – ami értelmetlenül bonyolítja az életünket

| Mobile | RSS

Ellátás Újabb kormányzati informatikai fejlesztés – ami értelmetlenül bonyolítja az életünket

Januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az úgynevezett e-térből csak úgy lehetséges, ha papír vénnyel, vagy az azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezik valaki a patikába. Jelenleg azonban komoly fennakadások vannak országszerte, miután a gyógyszer-felírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése a hónap eleje óta gyakran hozza megoldhatatlan helyzetekbe a gyógyszerészeket.

Az egyik ilyen a 14 éven aluliak és az ágyhoz kötött, receptjeiket önállóan kiváltani képtelen betegek ellátása, amihez, idén július 31-ig továbbra is egy úgynevezett felírási igazolást kell kiadnia az orvosoknak. Csakis ezzel, vagy ennek hiányában egy meghatalmazással vehetik át az orvosságokat a hozzátartozók, így például a kiskorúak szülei.

Az új szabályok értelmében a szükséges meghatalmazást is az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek: vagy úgy, hogy valaki maga lép be, és az önrendelkezés fül alatt ezt megteszi, vagy valamelyik a kormányablakban kér ehhez segítséget. Csakhogy az E-térben ez a lehetőség még nem működik, ráadásul a Népszava úgy tudja: noha az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült, de amíg a tárca nem készíti el a bevezetéséhez szükséges rendeletet, addig azt nem kapcsolhatják be a rendszer üzemeltetői. A lap szerint egyelőre a kormányablakokban sem tudják, mi a teendő, ott ugyanis szintén csupán az e-térben lenne mód a beállításokra.

A rendelkezésnek persze van egyéb hibája is, hiszen, ha valaki azért nem megy maga a patikába, mert ágyhoz kötött, vagy mozgásában korlátozott, akkor az nehezen juthat el a kormányablakig is, hogy ott fölhatalmazzon valakit.

Így járt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is. Facebook-posztjában írta, hogy az egyik gyereke megbetegedett, de a szabályváltozások miatt ő maga apaként nem válthatta ki a receptet, hanem a gyereknek kellett személyesen elmennie a gyógyszerekért.

Lánya jelenleg kezdődő tüdőgyulladással fekszik otthon, ezért megkérte édesapját, hogy váltsa ki a recepteket. A Demokratikus Koalíció elnöke az antibiotikumot e-recepten keresztül akarta kiváltani, amihez a lánya lefotózta személyi igazolványát és TAJ-számát, amit aztán bemutatott egy patikában.

Amikor sorra került kiderült, hogy így “ez nem lehetséges”. A DK-elnök hiába értetlenkedett, és hivatkozott arra, hogy a gyerek mégiscsak betegen otthon fekszik, a patikus szerinte megkövetelte, hogy személyesen vegye át a beteg. Végül Gyurcsány hazament, ami után “a beteg, lázas gyerek felöltözött és testvérével autóba ülve kapták meg a gyógyszert”.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |