< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Kamunak tűnik az Orbán-kormány állítása, hogy mekkora kárt okoznak azok, akik nem fizetnek tb-hozzájárulást

| Mobile | RSS

Kamunak tűnik az Orbán-kormány állítása, hogy mekkora kárt okoznak azok, akik nem fizetnek tb-hozzájárulást

SZERZŐ: 168 ÓRA

Csaknem háromszorosára nagyította az Orbán-kormány azt a kárt, amit a tb-hozzájárulást nem fizetők okoznak – tudta meg a Népszava.

Erősen túlzóak azok a számok, amelyekre a kormány a júliustól hatályos új társadalombiztosítási törvényt alapozta. Az új szabálynak megfelelően július elejétől csak fizetés ellenében láthatja el az orvos azt, akinek három havi járuléktartozása van, és neki a patikában is teljes árat kell fizetnie a gyógyszerekért.

Az elmaradt járulékokat az adóhivatal hajtja be az ellátást követően. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter december közepén azzal indokolta a módosítást, hogy 2019 első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátásokat. Izer Norbert adóügyi államtitkár ezt az adatot kiegészítette azzal, hogy

ez a 75 ezer úgynevezett „piros lámpás érintett” összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizetett meg.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László György közérdekű adatigényléssel kikérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az elmúlt évekre vonatkozó adatokat. Ebből kiderült, hogy 2016 és 2019 között az orvosnál évente átlagosan mintegy 400 ezer ember kapott „piros lámpát”, vagyis jelzést arról, hogy van valami probléma a járulékaik nyilvántartásával. Az nem derült ki az adatokból, hogy ebből mennyi az adminisztratív hiba és mennyi a tényleges nem fizetés. Csak az, hogy az ellátásukra mennyit költöttek a közkasszából, ami összesen évente 2-2,2 milliárd forint.

Vagyis jóval kisebb, mint amekkora tb-járulékhiánnyal az államtitkár érvelt. A tényleges hiány még ennél is kisebb lehet, mivel az adóhivatalnak kötelessége az érintettektől behajtani az elmaradt járulékot.

A NEAK adataiból az is kiderül, hogy egy „piros lámpásra” az egészségbiztosító átlagosan 5200-6300 forintot költött. Ez azt jelenti, hogy ezt a költséget egyetlen havi 7710 forintos járulék behajtása is fedezi.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |