< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Nem baj, hogy szekszárdi fideszesek hatalmas profittal adtak tovább egy gyártelepet az államnak, a rendőrség lezárta a nyomozást

| Mobile | RSS

Nem baj, hogy szekszárdi fideszesek hatalmas profittal adtak tovább egy gyártelepet az államnak, a rendőrség lezárta a nyomozást

168 óra

2020. január 31.

SZERZŐ: 168 ÓRA

Szekszárdi fideszesek megvásároltak egy lerobbant, üres húsüzemet, amit nem sokkal később a paksi atomerőmű-bővítés miatt megvásárolt a magyar állam. A rendőrség nem talált bűncselekményt – írja a 24.hu.

A paksi atomerőmű-bővítés érdekeire hivatkozva hatalmas ingatlanvásárlásokra adott engedélyt a Miniszterelnökség, amivel néhány helyi fideszes is jól járhatott. Az ingatlanügyleteket az állami tulajdonban lévő paksi ipari park, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. hajtotta végre Lázár János minisztersége idején. 

A kft. nemcsak paksi földeket vett, hanem egy lepusztult húsüzemet is Szekszárdon, amelyért 2018 májusában 1,8 milliárd forintot fizetett.

Az eladó a Cseppkő Faktor Zrt. volt, amely pont a paksiak terjeszkedése előtt csapott le az ingatlanra. Korábban hiába próbálták azt árverésen elsózni, senkinek sem kellett. A részvénytársaságot alig néhány héttel a vásárlás előtt hozták létre.

Azt nem tudni, hogy pontosan mennyit fizetett a telepért, de a céges beszámolók szerint a Cseppkő Faktor az ingatlanvásárlás évében, 2017 végén 318 millió forint befektetett eszközt tartott nyilván, illetve 330 millió forint beruházási hitelt, összességében 377 millió forintnyi kötelezettséget. Mérlegbeszámolójában pedig egyéb bevételként 1 milliárd 823 millió forintot tüntetett fel.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2018. december 6.

Százmilliókat kaszáltak szekszárdi fideszesek azokon a földvásárlásokon, amelyek a paksi atomerőmű bővítése ürügyén zajlottak

A portál szerint ezek alapján az valószínűsíthető, hogy

300-400 millió forintért szerezték meg az ingatlant, amelyért nyolc hónappal később az állami PIP négy-hatszoros összeget fizetett.

A szekszárdi cég közvetett résztulajdonosa, egyben jelenlegi vezérigazgatója Kapitány Zsolt, a Tolna megyei közgyűlés fideszes tagja, aki az üzletkötés idején a közgyűlés alelnöke volt. A közvetett tulajdonosok között van a szekszárdi választási bizottság fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a trafikbotrány egykori szereplője, Fajszi Lajos korábbi fideszes önkormányzati képviselő.

Kapitány ZsoltFotó: MTI/Kiss Dániel

Az adásvétel gyanús körülményei miatt Hadházy Ákos független képviselő tavaly feljelentést tett a rendőrségen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

A BRFK korrupció és gazdasági bűncselekmények elleni főosztálya a napokban szüntette meg a nyomozást azzal a megállapítással, hogy amit a feljelentésben vázoltak, nem bűncselekmény.

A határozat arról tanúskodik, hogy a nyomozás során fel sem merült, hogy megvizsgálják, a helyi politikusok cége hogyan juthatott az óriási haszonhoz. A záródokumentum még azt sem tisztázta, hogy a Cseppkő Faktor mennyiért szerezte meg az ingatlant, az pedig elő sem került a nyomozati anyagban, hogy kapott-e valaki bennfentes információt a PIP vásárlási szándékairól.

„Az ingatlan értékbecsléskori értékét nem befolyásolja az, hogy korábban mennyiért jutottak hozzá, illetőleg az sem, hogy korábban árverésre bocsátották, azonban érdeklődő hiányában nem értékesítették”

– írta a rendőrség arra hivatkozva, hogy a PIP által felfogadott igazságügyi szakértő 2,6 milliárd forintra becsülte a gyártelep forgalmi értékét, amit aztán levittek 1,8 milliárdra.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 1252 megnézve, 1 alkalommal mai nap |