< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem / Blog article: 300 migráns akar átjutni a déli határon

| Mobile | RSS

300 migráns akar átjutni a déli határon

Gulyás Balázs

GULYÁS BALÁZS

•2020. február 06., 16:50

KÉRJÜK, TÁMOGASSA A MAGYAR HANGOT…

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

Cikkünket folyamatosan frissítjük…

A rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy a tompai közúti határátkelőt csütörtök délután ideiglenesen lezárták, „mivel a szerb oldalon az átkelőhely közelében lévő nagyszámú migránscsoport miatt a zavartalan átkelés nem biztosítható”.

A menedékkérők nem erőszakosak, ülősztrájkot folytatnak a céljuk, a határátkelésük biztosítása érdekében. Van aki hetek, hónapok óta Szerbiában tartózkodik, de a magyar határnál megakadt, emiatt tiltakoznak az ülősztrájkkal.

Azt még a kormánypárti M1 Híradójának tudósítója is elismerte, hogy nincsenek hangadók. Az M1 helyszíni tudósítása szerint: „a migránsok azt mondják, békésen fognak demonstrálni a magyar határnál. A békés demonstrációra már egy hirdetményben is felhívták a migránsok figyelmét, megtiltották számukra a vandalizmust és az egyéb erőszakos viselkedést.”

Szintén az állami tv-csatornán hangzott el, hogy „a migránsok elmondása szerint nem akarnak áttörni a tompai határon, csak azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon keresztül haladhassanak tovább Nyugat-Európa felé. A tudósító szerint a migránsok értesültek a múlt keddi röszkei áttörési kísérletről, most ragaszkodnak a békés demonstrációhoz.”

A párszáz fős csoportban vegyesen vannak a nők, férfiak, sőt még csecsemők is. A HVG tudósítása szerint „nagyon sok köztük a gyerek”.

A közmédia szerbiai tudósítója arról beszélt, hogy a szerb rendőrség igyekezett megakadályozni, hogy még nagyobbra duzzadjon a vonuló illegális bevándorlók száma.

A rendőrség azt kéri az utazóktól, hogy a hosszabb várakozás elkerüléséért válasszon másik átkelőhelyet.

A HVG szerint a rendőrök öt óra előtt nem sokkal mindenkit felállítottak és kérték, húzódjanak félre. Ezt szó nélkül megtették az emberek, így az út helyett most az út mellett ülnek. Egyelőre nem lehet tudni, mi volt ennek a célja, a határt ugyanis nem nyitották meg. Több menekült nyilatkozott is, egy jemeni férfi azt mondta, emberséget kértek a magyar rendőröktől. Másikuk megerősítette, addig maradnak, míg tovább nem viszik őket Nyugat-Európába.

fecsego.eo/Magyar Hang

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |