< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, főszerkesztő blogja / Blog article: A Fenyő-gyilkosság 22. évfordulóján, komoly biztonsági intézkedések mellett folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás pere.

| Mobile | RSS

A Fenyő-gyilkosság 22. évfordulóján, komoly biztonsági intézkedések mellett folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás pere.

Az újságírók és a videósok táskáit keresőkutyákkal vizsgálták át,

még a tárgyalóterem bejáratánál is beléptető kapukat állítottak fel, a rendre pedig a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai vigyáztak. Gyárfás Tamás szabadlábon érkezett, a börtönbüntetését töltő Portik Tamást kommandósok vezették.

A Portik ellen a Fenyő-gyilkosság és az 1998 nyarán elkövetett Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás ügyében elrendelt perújítást kedden egyesítették a Gyárfás elleni eljárással, így már vádlott-társak, tetteiket ebben az eljárásban együtt fogják elbírálni.

Dr. Póta Péter bíró – akiről az Index tavaly augusztusban azt írta, ő ítélte el még évekkel ezelőtt első fokon Szikinger István alkotmányjogászt, aki egyébként most a perben Portik Tamás védője (a jogászt lőfegyverrel való visszaélés miatt ítélték el 2007-ben, mert egy ügyfelétől fegyvert vett át – a szerk.) – azzal kezdte a tárgyalási napot, hogy elmondta: a perújításhoz az kellett, hogy új bizonyítékok kerüljenek elő a sajtómágnás megölése ügyében. Ezek azok a titokban készített hangfelvételek, amik Portik és Gyárfás beszélgetéseit rögzítik, és amiket a nyomozóhatóságok foglaltak le.

„Nem követtem el a bűncselekményt, a hangfelvételek manipuláltak”

– jelentette ki Portik a tárgyalóteremben, majd hozzátette, hogy több manipulált felvétel is van, de azt már nem árulta el, hogy melyek ezek. 

Fenyő-gyilkosság - Gyárfás Tamás büntetőpere

Gyárfást átvizsgálják a Fővárosi Törvényszék bejáratánálFotó: Balogh Zoltán

Portik, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplője időt kért a bíróságtól a védekezése kialakításához, és azzal érvelt, hogy az életéről van szó. A bíró szerint viszont tavasszal folytatni kell a bizonyítási eljárást Portik meghallgatásával. Szikinger Tamás azt mondta, védence vallomása egy napot vesz majd igénybe, és informatikai-hangtechnikai szakértők elemzésére támaszkodnak majd. A védő felvetette, hogy tisztázni kellene, pontosan mikor készültek a hangfelvételek, és szükség lehet az 1997 végén, illetve 1998-ban rögzített lehallgatási anyagokra, híváslistákra is.

Portikot ezután visszavitték a bv-intézetbe majd Gyárfás vallomásával folytatódott a tárgyalás. A Nap TV egykori tulajdonosa újra elmondta, hogy nincs mit beismernie, de örül, hogy 22 évvel a történtek után tisztázhatja magát. Azt állította, voltak ugyan vitái Fenyővel, de ezek mindig nyíltan zajlottak, soha nem használt erőszakot, és a gyilkosság idején már kibékült Fenyővel, ezután pedig abszurd lett volna felbérelni Portikot vagy Tasnádi Pétert az emberölésre. Gyárfás szerint Fenyővel amiatt volt köztük konfliktus, hogy ki vezeti a Napkeltét, de miután ezt lezárták, megbékéltek.

Gyárfás szerint „a vádirat egyoldalú, hangsúlyt téveszt” és az nincs benne, hogy ha amúgy valóban felbérelte volna Portikot, akkor mennyi pénzért bízta meg.

Az egykori sportvezető beszélt arról is, hogy Portikot a nemzetbiztonság küldte hozzá, hogy csapdát állítson neki.

Gyárfás komolyan készült, kivetíttette a vádirati pontokat a falra, és tételesen elmondta róluk a saját álláspontját. Szerinte a bíróságnak meg kellene hallgatnia azt a védett tanút, aki az ügyészség szerint azt vallotta, hogy Gyárfás a Művészinas étteremben megjegyezte Portiknak Fenyő megöletése kapcsán, hogy „Tomikám, ezzel egy nagy szívességet tennél.”

Fenyő-gyilkosság - Gyárfás Tamás büntetőpere

TEK-esek a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébenFotó: Balogh Zoltán

A bizonyítási eljárás – melynek keretében Gyárfás háromnapos részletes vádlotti vallomást tesz – pont 22 évvel a Fenyő-gyilkosság után kezdődött. Fenyő János médiavállalkozót egy szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác lőtte agyon 1998. február 11-én Budapesten, a Margit utca és Margit körút sarkán. Rohác emiatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség jelen eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg Portikot és Tasnádit Fenyő János megölésével, és Portik meg is szervezte a gyilkosságot.

A vád szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták alakultak, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek, Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. (Gyárfás a tárgyalóteremben egyébként a kérdéses időszakban megjelent népszavás cikkeket is bemutatott, hogy bizonyítsa: nem jelentek meg róla lejárató cikkek a lapban.)

Emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát. Előbb Tasnádi Pétert bízta meg 12 millió forintért, hogy végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi Péter a vád szerint ebből 6 milliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, ezután fordult Gyárfás Portikhoz, ölesse meg Fenyőt.

A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és „legfőképp” a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte a novemberi előkészítő ülésen az ügyész. Gyárfás akkor tagadta bűnösségét, azt mondta, nincs mit beismernie. Felolvasta az előkészítő ülésre készített védekezését, melynek lényege, hogy az ügyészség feltételezése abszurd, az ő személyiségétől idegen az erőszak.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. november 12.

Gyárfás Tamás a bíróság előtt is elutasította, hogy ő ölette meg Fenyő Jánost

Gyárfás ügyvédje még az előkészítő ülésen indítványozta a tanúkénti meghallgatását mások mellett Pintér Dezsőnek, a TV2 volt elnökének, Németh Péternek, a Népszava volt főszerkesztőjének, Pallagi Ferencnek, a Blikk volt főszerkesztőjének és Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyésznek, valamint kérte egyebek mellett a hangfelvételek kirekesztését a bizonyítékok közül.

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |