< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Meglépte az EU: ha Orbán nem fogja vissza magát, egy fityinget sem kap Magyarország

| Mobile | RSS

Meglépte az EU: ha Orbán nem fogja vissza magát, egy fityinget sem kap Magyarország

február 14, 2020 Jabronka Richárd

Kép forrása: Szigetváry Zsolt/MTI

Levelet küldött az EP négy frakciójának vezetője csütörtökön Charles Michel tanácsi elnöknek, a 2021-28-as EU-s költségvetés ügyében:

Ez alkalommal is szeretnénk megerősíteni, hogy szükségét látjuk egy új mechanizmus létrehozásának az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket.

Az aláírók között van Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője – az EP-ben ebben a csoportban ülnek a fideszes képviselők is, bár a párt tagságát tavaly márciusban felfüggesztették. A levelet az európai szocialisták, a liberálisok és a zöldek parlamenti csoportjának vezetői írták még alá.

Évek óta napirenden van, hogy 2021-től az uniós támogatások feltételei közé bekerüljenek jogállamisági kritériumok. Ezek érvényesítését nehezíti, hogy több tagállam, például Magyarország, nem csatlakozott az európai ügyészséghez, azaz jelenleg nincs erős uniós ellenőrzése a visszaéléseknek.

A magyar kormány elzárkózik ettől a javaslattól. Az eddigi vitákban azt képviselte, hogy nem lehet objektívan mérlegelni a jogállamiság vagy az európai értékek betartását, és ezért Budapest nem fogadná el, ha egy brüsszeli intézmény végezné e vizsgálatokat.

A levelet elküldő négy frakciónak együtt stabil többsége van az EP-ben, ezért szempontjaikat mindenképpen figyelembe kell vennie a tanácsnak. Valamiféle jogállamisági feltételrendszert így várhatóan be kell építeni az új költségvetésbe.

Ha a jogállamisághoz kötik a pénzek kifizetését, akkor Magyarország súlyos pénzektől eshet el Orbán Viktor illiberális politikája miatt, hiszen a szerzők azzal fenyegetnek, hogy az EP megvétózza a költségvetést, ha feltételeik nem teljesülnek.

fecsego.ellenszél.hu

Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |