< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A BKK több mint ötezer ingyenbérletet adott ki

| Mobile | RSS

A BKK több mint ötezer ingyenbérletet adott ki

Baranyai Gábor

Január folyamán 5402 darab ingyenes bérletszelvényt igényeltek az álláskeresők, és február folyamán is öt és fél, hatezer fő körül várják a budapesti közösségi közlekedés ingyenes használatára feljogosító bérletet igénybe vevők számának alakulását – tájékoztatott a Magyar Nemzet kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK). A fővárosi közlekedésszervező cég a költségek kapcsán úgy nyilatkozott: a BKK bevételekkel nem fedezett indokolt költségeit a fővárosi önkormányzat téríti meg. „Amennyiben az álláskeresők bérlete kapcsán bevételkiesés vagy többletköltség merül fel, annak megtérítése a fővárosi kompenzáció részeként történik” – tették hozzá.

A teljes árú felnőtt havibérlet 9500 forintos árából kiindulva egy hónap alatt 51,319 millió forint fedezet nélküli bérleteladás történt, ami éves szinten meghaladhatja a 600 millió forintot.

Lapunk azt is megtudta, hogy az álláskeresők bérletén kívül további kedvezmények kapcsán a BKK-t érdemben nem kereste a fővárosi önkormányzat, egyéb tervekről nem tudtak nyilatkozni.

Mint azt megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés december 11-én egyhangúlag elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, amelynek értelmében januártól a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe.

A bérlet kiváltásához szükség van egy 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványra, amelyet az illetékes kerületi hivatalok állítanak ki az ügyfél kérésére. Ezt már decemberben is lehetett kérni, majd az álláskeresési időszak alatt minden hónapban újra kell igényelni. Az álláskeresők ingyenes havibérletéhez a BKK bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban lehet hozzájutni.

Korábban Karácsony Gergely a főpolgármester-jelölti kampányában még egy ingyenjegyes vállalást tett, amikor azt mondta: „14 éves korig szintén ingyenessé tesszük a budapesti közösségi közlekedést, már az első nap megtesszük az első lépést, hogy a mostani hat évről emeljük hét évre az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét.” Egyik ügyben sem történt semmilyen lépés október 13. óta.

fecsego.eu/Magyar Nemzet

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |