< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Béremelés közben leépít az áruházlánc hazánkban

| Mobile | RSS

Béremelés közben leépít az áruházlánc hazánkban

Thurzó Katalin

Meglepő lépésre szánta el magát a Tesco Globál Áruházak Zrt. Miközben tegnap nyilvánosan bejelentették az állomány java részét érintő idei béremeléseket, kedden és szerdán többtucatnyi dolgozóról kiderült, hogy egyoldalúan megszüntették a munkaviszonyát a láncnál.

A Magyar Nemzet úgy értesült az érintett munkavállalóktól, hogy az egyébként munkaerőhiányos területeken is létszámleépítést hajt végre a vártnál pénzügyileg rosszabb év végi teljesítményt nyújtó brit anyavállalatú multicég, ám erről – tudomásunk szerint – csoportos szándékot nem jelentettek be az illetékes munkaügyi felügyeleteken.

Béremelés közben leépít az áruházlánc hazánkban

Ez azt jelenti, hogy az összlétszámhoz viszonyítva nem meghatározó mértékű a dolgozói állomány karcsúsítása, és ilyen esetben a munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel sem kell a munkaadónak előzetesen egyeztetnie.

Közvetlenül a kirúgott dolgozóktól kapott információk szerint a teljesség igénye nélkül például egyes vidéki Tescókból hat, illetve kilenc főt, míg például egy nagyvárosban vevőszolgálati munkatársakat, kasszasoron lévő gyakorlott dolgozókat küldenek el, másutt „pékspecialista” munkakörben lévő munkavállalótól vagy a húspultban baromfieladói munkakörben alkalmazott munkatárstól válnak meg.

Elmondásuk szerint többen évek óta dolgoznak a cégnél, és van, aki postán kapta kézhez a leépítésről szóló értesítést, van, akivel személyesen közlik a felettesei. Úgy tudjuk, a Tesco Expresseket egyáltalán nem érinti a lépés. A tescósok zárt Facebook-csoportjában délután 5 órakor már húsz munkavállaló jelezte, hogy ők is kézhez kapták a felmondólevelüket.

Tegnap közös közleményben jelezték: tavalyhoz hasonlóan a Tesco 2020-ban is két alkalommal emeli a fizetéseket, összesen 3,8 milliárd forintot fordít a bérfejlesztésre a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás szerint.

A legalacsonyabb elérhető bércsomag (alapbér, átlagos pótlékok) a kafetériával együtt március és augusztus között bruttó 275 ezer forint lesz, szeptembertől a jövő év február végéig pedig 289 ezer forint.

– A munkatársak 85 százalékát érintő bérfejlesztés az ősztől így minimum tízszázalékos lesz – hívta fel a figyelmet a KDFSZ, utalva rá, hogy a többi piaci szereplőnél nem éri el ezt a mértéket az idei béremelés.

fecsego.eu/Magyar nemzet.hu

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |