< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Bíróság elé áll Demeter Márta

| Mobile | RSS

Bíróság elé áll Demeter Márta

AKÁR HÁROM ÉVET IS KAPHAT AZ LMP-S PARLAMENTI KÉPVISELŐ

Bákonyi Ádám

Jövő hét pénteken 13 órakor kell Demeter Mártának megjelennie a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol az előkészítő üléssel megkezdődik a hivatali visszaélés miatt ellene indított per – értesült a Magyar Nemzet.

A Központi Nyomozó Főügyészség novemberben emelt vádat az LMP-s parlamenti képviselő ellen, aki 2018 őszén – az Ország­gyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként – írásbeli kérdésekkel fordult az illetékes miniszterekhez, azt tudakolva, hogy a honvédség Airbusával miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor lányát, majd minderről közösségi oldalán is beszámolt. Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen, engedéllyel.

A Fidesz az esetet követően feljelentette Demetert, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Ez utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az ország­gyűlési képviselő jutott. Kitértek arra is, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza, amiről az LMP-s politikust tájékoztatták.

Az ügy folyományaként Demetert a házelnök javaslatára a parlament felmentette bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során a képviselő személyé­ben nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

Ezek után az ügyészség vádat emelt, s indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy ítéljék őt kétmillió forintos pénzbüntetésre. Az ország­gyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Büntetés Hadházynak
Csaknem kétmillió forintra büntette az Országgyűlés elnöke Hadházy Ákost, amiért a független képviselő megzavarta a parlament hétfői ülésének rendjét. A házelnök első lépésként aznapra kitiltotta a képviselőt a Házból, és jelezte, hogy az intézkedést további szankció is követi – idézte fel az ATV. Hadházy később a közösségi oldalán jelezte, támogatóitól, szavazóitól kér pénzt a bírság kifizetésére. (MN)

forrás: Magyar Nemzet.hu

Leave a Reply 95 megnézve, 2 alkalommal mai nap |