< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Bejelentette lemondását Leo Varadkar ír miniszterelnök

| Mobile | RSS

Bejelentette lemondását Leo Varadkar ír miniszterelnök

SZERZŐ: MTI

Bejelentette a lemondását Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke, miután pártja, a Fine Gael csak a harmadik helyre került a február 8-i parlamenti választásokon.

Fotó: Youtube

„Leo Varadkar csütörtök éjjel bejelentette Michael D. Higgins államfőnek a lemondását. Ő és kormánya az alkotmánynak megfelelően az utód kiválasztásáig és parlamenti megerősítéséig ügyvezetőként hivatalban marad” – közölte a miniszterelnök sajtószolgálata egy nyilatkozatban.

A választásokon indult pártok közül egyik sem szerzett többséget, és patthelyzet alakult ki. A parlament csütörtöki ülésén egyik párt sem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet.

A legtöbb képviselői helyet Mary Lou McDonald pártja, a Sinn Féin szerezte meg, de ez a 45 fős frakció is nagyon kicsi a kormányalakításhoz, amelyhez 80-nál több képviselő szükséges.

Az Írország függetlenségének kikiáltása óta eltelt egy évszázad alatt két másik párt, a Fine Gael és a Fianna Fáil uralta a politikai életet. Most csak 35, illetve 38 mandátum jutott nekik a 160 fős alsóházban. A zöldek 12, a munkáspártiak és a szociáldemokraták 6-6 képviselői helyet kaptak, a többiek függetlenek.

Leo Varadkar 2011-2014 között közlekedésügyi, turisztikai és sportügyi miniszter, 2014- 2016 között egészségügyi miniszter volt, majd 2016-ban szociális miniszter lett. 2015-ben az azonos neműek házasságáról szóló ír népszavazási kampány során vállalta fel melegségét, és vált Írország első nyíltan meleg miniszterévé.

Az RTÉ Radiónak 2015. januárjában, a 36. születésnapján adott interjúban először beszélt a nyilvánosság előtt homoszexualitásáról:

„ez nem határoz engem meg. Nem vagyok félig indai politikus, nem vagyok orvos-politikus, és ha már erről van szó, nem vagyok meleg politikus sem. Egyszerűen része annak, aki vagyok. Nem határoz meg, de a személyiségem része.” – mondta.

Két éve kisebb botrány alakult ki Írországban, amikor kiderült, hogy Orbán Viktorral fog találkozni. A magyar kormányfő az Országházban fogadta Leo Varadkart, amire a Munkáspárt vezetője, Brendan Howlin magyarázatot követelt, miért csak az utolsó pillanatban tájékoztatta a parlamentet arról, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozik.

fecsego.eu/168 óra

KAPCSOLÓDÓ

2018. január 4.

Nagyon kikapott az ír miniszterelnök, amiért hajlandó szóba állni Orbánnal

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |