< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Trumpot akarják újra elnöknek az oroszok az amerikai hírszerzés szerint

| Mobile | RSS

Trumpot akarják újra elnöknek az oroszok az amerikai hírszerzés szerint

SZERZŐ: MTI

Trump újraválasztását támogatják az oroszok az amerikai hírszerzés szerint – írja az MTI a The New York Times cikke alapján, ami arról a zárt ajtók mögötti tájékoztatóról szól, amelyet a hírszerzés egyik szakembere tartott amerikai törvényhozóknak.

Putyin-Trump csúcstalálkozó

Fotó: MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij

A tájékoztatót február 13-án tartották a képviselőház hírszerzési bizottsága tagjainak. A lap meg nem nevezett forrásai szerint

Donald Trumpot felbosszantotta, hogy egyáltalán tájékoztatták a törvényhozókat Moszkva esetleges beavatkozási kísérletéről.

Az elnök – a The New York Times szerint – úgy véli, hogy ezt az információt a demokrata párti politikusok fegyverként használhatják ellene a választási kampányban.

A tájékoztató utáni napon Trump állítólag felelősségre is vonta Joseph Maguire ügyvezető igazgatót, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetőjét, amiért lehetővé tette az esemény megtartását. Az elnök külön nehezményezte Adam Schiffnek, a képviselőház hírszerzési bizottsága demokrata párti vezetőjének a jelenlétét. Schiff volt az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) egyik legaktívabb szorgalmazója.

A képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus politikusai kétségbe vonták a hírszerzés azon következtetését, hogy Moszkva Trumpot támogatná. Azzal érveltek, hogy az elnök keményen lépett fel Oroszországgal szemben, egyben az európai biztonságot is erősítette.

A The New York Times értesülései szerint néhány hírszerzési szakértő azt mondta: ha a tájékoztatót tartó tisztségviselő kevésbé félreérthetetlenül fogalmazott volna, vagy néhány következtetést nem fejt ki részletesen, akkor valószínűleg nem dühítette volna fel a republikánusokat. A lap meg is nevezte a tisztségviselőt: Shelby Piersont, a választások biztonságosságáért felelős szakembert, akit szókimondó, nyersen fogalmazó emberként írt le.

A lap információit a DNI nem kívánta kommentálni, a Fehér Ház pedig nem reagált az újság megkeresésére. Hasonlóképpen elhárította a nyilatkozatot a képviselőház hírszerzési bizottsága is.

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |