| Mobile | RSS

Itt a bizonyíték! Kiderültek a Tarlós korszak legnagyobb bűncselekményei!

Írta Oros Bence -2020-01-21   

Hatalmas közbeszerzési csalásra derült fény. Bebizonyosodott, amit Tarlós István és a Fidesz-kormány eddig titkoltak: a hármas metró több mint kétszáz kocsiját valójában nem újította fel a Metrowagonmash cég, hanem

AZ OROSZOK FELÚJÍTOTT SZERELVÉNYEK HELYETT SILÁNY MINŐSÉGŰ ÚJ METRÓKOCSIKAT SZÁLLÍTOTTAK, AMIKKEL EGY ÚJ KOCSIKRA KIÍRT ELJÁRÁSBAN NEM NYERHETTEK VOLNA!

Korábban már írtunk róla, hogy Vágó István, a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságának DK-s tagja a máris rozsdásodó metrókocsik kapcsán felvetette: ha bebizonyosodik, hogy ezek nem felújított, hanem trükkel behozott új silány orosz metrókocsik, akkor ez súlyos bűncselekmények gyanúját vetheti fel.

HIVATALI HATALOMMAL ÉS KÖZPÉNZZEL VALÓ VISSZAÉLÉS, A TENDERKIÍRÁSI SZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE, UNIÓS ELŐÍRÁSOK KIJÁTSZÁSA, VÁM- ÉS ÁFACSALÁS LEHET A VÁD!

A BKV metrókocsik felújítási tenderét 2014-ben írta ki az akkor még fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés, de BKV már jóval korábban 2013-ban megbízta az első Orbán-kormány Honvédelmi Minisztériumának államtitkárát, a Perenyei Tamás által vezetett ügyvédi irodát az oroszokkal kötendő szerződés előkészítésével. A metrókocsik felújításáról szóló tendert 2015-ben az orosz Metrowagonmash meg is nyerte, az orosz céget pedig a szerződés megkötésekor a Fidesz-közeli háttéremberként nyilvántartott Tombor András ügyvédje képviselte.

Most a Népszava értesülése szerint kiderült, hogy az oroszok az eredeti közbeszerzés előírásait megsértve a felújítás helyett új kocsikat szállítottak. S hogy ez miért baj? Nos, azért, mert

AZ ÚJ OROSZ METRÓKOCSIK ANNYIRA SILÁNYAK, HOGY EGY ÚJ SZERELVÉNYEKRE KIÍRT BESZERZÉSEN BIZTOSAN NEM NYERHETTEK VOLNA!

Az, hogy az oroszok nem azt szállították, mint amire a tenderkiírás szólt, az előző városvezetés jogi, pénzügyi és büntetőügyi felelősségét is felveti.  A Metrowagonmash metrókocsijai ugyanis az európai piacon korszerűtlennek számítanak.

A BKV MENEDZSMENTJE EKÖZBEN ELKÉPESZTŐ KÖDÖSÍTÉSSEL PRÓBÁLTA VÉDENI TARLÓST ÉS VELE AZ EGÉSZ FIDESZES METRÓMUTYIT!

Amikor az igazgató tanács ellenzéki tagjai arról kérdezték a vállalat vezetőit, hogy mégis mit újítottak fel az oroszok a szerelvényeken, ha mindent kicseréltek, először azt válaszolták, hogy a járműveken található AVR vontirányítási rendszer régi. Erről azonban kiderült, hogy ezt a berendezést ki sem vitték, hanem még Budapesten leszerelték majd újra berakták a visszakapott kocsikba. Ezután a Fidesznek falazó BKV-vezetők azt próbálták elhitetni , hogy a kocsik közötti átjárók ajtaja a régi elem, de ez a hazugság is hamar lebukott, amikor az egyik ellenzéki képviselő rámutatott: a régi ajtók kulccsal nyíltak, az újak pedig távirányítással.

Végül a BKV menedzsmentje gyakorlatilag elismerte, hogy az orosz Metrowagonmash nem a kiküldött szerelvényeket újította fel, hanem zömében újakat szállított. A BKV mostani közlése értelmében a Budapesten futó 222 orosz kocsi közül csak 18 számít felújítottnak, a többi új.

Amikor a Népszava ezzel kapcsolatban megkereste az előző főpolgármestert,

TARLÓS ISTVÁN A MUTYIRÓL SEMMIT NEM AKAR MONDANI, A BKV-RA ÉS A HATÓSÁGOKRA MUTOGAT.

Tarlós szerint a városvezetésnek nem volt dolga a metrókocsik átvétele, ő maga a tenderrel sem foglalkozott. A volt főpolgármester kijelentette: meg kell nézni a kormányhatározatot, a közgyűlési döntéseket, a BKV-tendert, valamint az átvételi és az üzembe helyezési jegyzőkönyveket.

TARLÓS MENEKÜLÉSE NEM VÉLETLEN: Ő IS TUDHATJA, HOGY AZ OROSZ METRÓMUTYI FELELŐSEIRE BÖRTÖN VÁRHAT.

Amikor a Népszava rákérdezett a BKV-nál, hogy pontosan mennyi vámot és általános forgalmi adót fizetett a főváros vagy a BKV a Metrowagonmash által „felújított” szerelvények után, a cég először azt állította, hogy ezt az oroszok fizették. Amikor pedig szembesítették a vállalat embereit, hogy a a BKV 2017-es pénzügyi beszámolójában szerepel a felújított metrószerelvények vám-, eljárási- és egyéb hatósági díjainak összege, akkor a cég elismerte, hogy a közvetett vámjogi képviseletét valóban a BKV látta el, de a költségeket állítólag kifizettették az oroszokkal. A Népszava egyébként rámutat, hogy az ugyancsak új és sokkal korszerűbb Alstom szerelvények vásárlásakor ilyen költségek fel sem merültek, hiszen az Európai Uniós beszerzés során se adót, se vámot nem kellett fizetni. De

VALAKIKNEK A FIDESZBEN MEGÉRTE BEHOZNI A DRÁGA ÉS SILÁNY OROSZ METRÓKOCSIKAT.

A Fideszben korábban egyébként azzal érveltek az orosz kocsik felújítása mellett, hogy ez sokkal olcsóbbb, mintha újakat vennének. Az, hogy Orbánnak ez a mutyi nagyon fontos lehetett, bizonyítja az is, hogy

AZ ORBÁN-KORMÁNY HATÁROZATBAN TILTOTTA EZT MEG A FŐVÁROSNAK, HOGY ÚJ METRÓKOCSIKRA ÍRJANAK KI KÖZBESZERZÉST!

A „felújítáottnak” álcázott orosz metróükocsik végül 69 milliárd forintba kerültek. A francia Alstom 85 milliárdért szállított volna sokkal korszerűbb, klímával felszerelt új metrókocsikat.

A KLÍMÁRA ÉS A SILÁNY OROSZ METRÓKOCSIK KARBANTARTÁSÁRA MOST ANNYIT KELL KÖLTENI, AMENNYIBŐL PRÍMA ÚJ METRÓKOCSIKAT LEHETETT VOLNA VENNI.

Kérdés, hogy az ellenzék vajon el tudja-e érni, hogy a hatóságok vizsgálni kezdjék a gigantikus fideszes metrómutyit és megtalálják a csalások és visszaélések igazi felelőseit.

fecsego.eu/Pesti bulvár

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |