< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet, Tudomány/gazdaság, Vásárlói panaszok / Blog article: Többliternyi vizet engednek a levegőbe a száradó ruhák

| Mobile | RSS

Többliternyi vizet engednek a levegőbe a száradó ruhák

nepszava.huPublikálás dátuma2020.02.22. 14:14


Fotó: Iakov Filimonov / Freepik

Akár 30 százalékkal megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

A lakás páratartalmát sok tényező befolyásolhatja, például a kinti hőmérséklet, a nyílászárók anyaga, de az is, hogy milyen gyakran szellőztetünk vagy mennyire fűtünk. Felnőttek számára az ideális relatív páratartalom 40-60 százalék között van, a gyerekszobáé pedig 60-70 százalékos.   „A túl alacsony, de a túl magas páratartalom sem egészséges.A száraz levegő kellemetlen tüneteket: állandó köhögést, kiszáradt bőrt és szemeket, kaparó torkot okozhat, ezért a fűtési szezonban sokan párologtatnak a lakásban. Kevesen tudják azonban, hogy a túl magas, 60 százalék feletti páratartalom is ártalmas lehet. Ezt leginkább a szobában száradó ruhák okozzák: egy nagy adag vizes ruha ugyanis körülbelül két liter vizet tartalmaz, ami száradáskor akár 30 százalékkal is megemelheti a helyiség páratartalmát.Ráadásul a levegőbe került víz mosószer- és öblítőszer-maradványokat tartalmaz” – mondta Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.

Fotó: AFP / HOUIN/BSIPA nedves levegő leginkább azért ártalmas, mert kedvező környezetet teremt a szabad szemmel láthatatlan, de szinte mindenütt előforduló poratkák számára, amelyek ürüléke az arra allergiás betegeknél szénanáthás, asztmás és allergiás bőrtüneteket válthat ki. Segíti a penészgombák elszaporodását és elő is idézheti a megjelenésüket, ha párásítógéppel nedvesítjük a levegőt. Légúti fertőzés esetén ezért célszerűbb inhalátort használni, amellyel közvetlenül a légutakba lehet juttatni a porlasztott oldatot. Bár a penész a legtöbb ember számára csupán esztétikai probléma, a háziporatka mellett ez a leggyakoribb beltéri allergén. Ráadásul vannak olyan penészgomba-fajták, amelyek légúti gyulladást okoznak, elsősorban legyengült immunrendszer esetén. Okozhat köhögést, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, szem- és torokirritációt, fejfájást, rossz közérzetet, súlyosabb esetben pedig akár gombás eredetű tüdőgyulladást is.

Mit lehet tenni?

Nagy segítség lehet a szárítógép, ám sok lakásban erre nincs elég hely. Érdemes páramentesítő készüléket használni, és figyeljünk arra, hogy a háló-, és a gyerekszobától minél távolabb állítsuk fel a szárítót. Teregetés után a helyiség ablakait hagyjuk kicsit nyitva és szellőztessünk gyakrabban: naponta legalább egyszer csináljunk kereszthuzatot, hogy minél jobban ki tudjon cserélődni a lakás levegője. Amikor pedig már az idő engedi, teregessünk a szabadban. Ha pedig a penész már felütötte a fejét, mindent, a bútorok mögött és az eldugott sarkokat is átvizsgálva, irtsuk ki minél hamarabb – ajánlotta a szakorvos.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |