< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Felfüggesztették a Botkáékkal szembeszálló szegedi piacos “kilakoltatását”

| Mobile | RSS

Felfüggesztették a Botkáékkal szembeszálló szegedi piacos “kilakoltatását”

FÜSSY ANGÉLA2020-02-27

Azon a napon, amikor a PestiSrácok.hu stábja megjelent a szegedi Cserpes sori piacon, a Szegedi Járásbíróság felfüggesztette Váczi Tibor családja terhére péntekre kitűzött végrehajtást. Ahogy arról beszámoltunk, Váczi Tibor, a cserepes sori kereskedők ellenállásának vezéralakja volt az utolsó, aki nem hagyta magát elüldözni a piacról, sőt az egyoldalúan módosított, a bérleti díjat drasztikusan növelő új bérleti szerződést sem írta alá. Bár a bérleti díjat rendszeresen elfogadta tőle az önkormányzati tulajdonú cég, ezzel is utalva a korábbi szerződés érvényességére, a vállalkozás 2016 óta perli Váczit az állítólagosan felgyülemlett bérleti díj különbözetért. Korábban mind a Szegedi Járásbíróság, mind a Szegedi Törvényszék az önkormányzati tulajdonú Cserepes Sori Piac Kft.-nek adott igazat. A piacon 30 éve standot bérlő Váczi Tibor és családja elfogultsági indítványt terjesztett elő és kérte az egyébként jogerős végrehajtás felfüggesztését. A beadványról éppen aznap határozott a járásbíróság, amikor portálunk a kereskedők kálváriájáról forgatott a piac bejáratánál, a határozatban pedig kimondták, hogy a kifogás jogerős elbírálásáig felfüggesztik a végrehajtást. 

Ahogy azt előző cikkünkben is felidéztük, a Cserepes sori kereskedők, azaz a “szegénypiacosok” azok, akik saját használt holmijukat, lomizásból származó termékeit, illetve olcsó kínai, vietnámi portékákat kínálnak, kínáltak és akik 2016 óta harcban állnak a piacot üzemeltető, jelentős többségben önkormányzati tulajdonú céggel. Akkor ültették a posztra Rácz Attilát, a régi megbízható pártembert, aki Ujhelyinek is személyes munkatársa volt és aki Botka kampányait is segítette. Rácz azonnal drasztikus lépéseket jelentett be, kivetette az áfát az egyébként nem áfakörbe tartozó kereskedőkre és egységesítés címén a helypénzt is megemelte, plusz fizetőssé tette a parkolást, így összességében a piacosok szerint megduplázta a kiadásaikat, amit viszont kitermelni lehetetlen. Márpedig a legtöbb Cserepes sori kereskedő ebből él. Hiába demonstráltak, sztrájkoltak, gyűjtöttek több ezer támogató aláírást, nem enyhült meg a cégvezetés. Több mint 60 kereskedő összepakolt és továbbállt. A két kisgyermekét ezen tevékenységből eltartó Váczi Tiborék nem. Az  új szerződést sem írták alá, hanem kitartóan harcoltak, a többiekért is. A bérleti díjat rendszeresen fizették, amit el is fogadtak tőlük, miközben a korábbi és az új bérleti díj közötti különbözetet bírósági úton próbálták behajtani rajtuk, visszamenőleg. Eddig minden jogi fórumot, pert elbuktak, kimondták, hogy menniük kell. Kis pavilonjuk kiürítése rendőri karhatalommal történt volna meg pénteken. 

ELUTASÍTOTT FELLEBBEZÉSEK

Azért terjesztettek be a bíróságra elfogultsági kifogást, mert sérelmezik, hogy az önkormányzati érintettségű ügyben azok a bíróságok jártak el, amelyek több szálon is kapcsolódnak az önkormányzathoz. A Szegedi Járásbíróság korábbi elnöke például maga is önkormányzati dolgozó volt bírósági munkája előtt, jelenleg is eljáró bíró, férje pedig önkormányzati osztályvezető. A Szegedi Törvényszéken sem jobb a helyzet. A Cserepes Sori Piac Kft-t képviselő ügyvéd, Pintér Ferenc szocialista önkormányzati képviselő, volt felesége a törvényszék korábbi elnöke, Czene Klára. A polgári ügyeket szignáló polgári kollégium vezetője pedig Lakatos Péter, akinek volt felesége szintén önkormányzati cégnél jogász.

A három éve tartó pereskedés során folyamatosan nyújtottak be fellebbezéseket, panaszokat, kifogásokat, de ezidáig mindet elutasították. Ezért is készültek arra, hogy pénteken 10 órakor, amikor a végrehajtó megjelenik a Cserepes soron, hogy erővel kidobja őket az üzletükből, akkor a Mindenki Szegedért Mozgalommal együtt, élőlánccal megvédik a teljes ellehetetlenítéstől magukat. Csütörtökön érkezett a meglepő hír, hogy a Szegedi Járásbíróság egy hirtelen jött végzéssel felfüggesztette a végrehajtást. Egészen pontosan addig, amíg érdemben megvizsgálják az elfogultsági kifogást és arról jogerős döntés születik. A végzés indoklásában egyébként persze nem erre helyezik a hangsúlyt, hanem leírják, hogy nagyon kivételes esetekben a már jogerős végrehajtást felfüggeszthetik, ha az adós bizonyítja méltányolható körülményeit. Mint írják, “jelen esetben a végrehajtásnak ebben a szakaszában olyan veszély fenyeget, hogy a végrehajtó további eljárása miatt az esetlegesen bekövetkező sérelmet utóbb nem lehet orvosolni, ezért indokolt a a kötelezettel szemben foganatosított végrehajtás felfüggesztése a kötelezett fellebbezésének jogerős elbírálásáig”.

Minderről egyébként a Váczi Tiborék csak a végrehajtón keresztül értesültek, aki már megkapta a bírósági iratot. Ők a mai napig nem…

fecsego.eu/PS.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |