< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Szír embercsempészek letartóztatását kezdeményezte az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Szír embercsempészek letartóztatását kezdeményezte az ügyészség

           
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad.fou@mku.hu 

Letartóztatását indítványozta a Szegedi Járási Ügyészség annak a négy, szír férfinak, akiket 2020. február 25. napján, a hajnali órákban fogtak el Szegeden a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai.

A megalapozott gyanú szerint 01 óra körül a járőrök ellenőrzés alá akarták vonni az egyik gyanúsítottat, aki egy német honosságú járművet vezetett Szeged-Szőregen, azonban ő tovább hajtott. A gépkocsit egy kis utca végén, egy földúton leállítva hátrahagyta, majd onnan gyalog menekült tovább. Az intézkedő járőrök végül elfogták, és megállapították, hogy az autójában 5 fő, magát szír állampolgárnak valló személyt szállított, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Ugyanebben az időben és helyen a rendőrök egy másik, osztrák honosságú járműre is figyelmesek lettek, melynek ellenőrzése során kiderült, hogy az azt vezető szír sofőrrel szintén 5 migráns utazott, 4 fő az utastérben, míg 1 fő a csomagtartóban, akik korábban az államhatárt meg nem engedett módon lépték át.

A rendőrség ugyanezen az éjszakán és környéken egy harmadik, magyar honosságú autót is ellenőrzés alá vont. A benne ülő két szír gyanúsított igazoltatása során derült fény arra, hogy a csempészett migránsok felvételéhez és Nyugat-Európába szállításához – többek között a szállítójármű bérlésével – ők nyújtottak segítséget a korábban elfogott két társuknak.

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő bűnügyben a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelésére jelenlétük biztosítása érdekében valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye miatt tett indítványt az ügyészség.

A Szegedi Járásbíróság a tegnapi nap során tartott üléseken a gyanúsítottak letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően, 1 hónap időtartamra elrendelte. A végzések a velük szemben bejelentett védelmi fellebbezések folytán nem véglegesek.

Szeged, 2020. február 28.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |