< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra / Blog article: Jogi kisokos: így korlátozhatják az életét, ha járvány tör ki az országban

| Mobile | RSS

Jogi kisokos: így korlátozhatják az életét, ha járvány tör ki az országban

Jogi kisokos: így korlátozhatják az életét, ha járvány tör ki az országban

ITTHON hvg.hu 2020. március. 04. 15:53

Járványveszély esetén felfüggeszthető a bölcsődék, óvodák, iskolák működése, de a tömegközlekedés is korlátozható vagy akár teljesen meg is tiltható. A Társaság a Szabadságjogokért összegyűjtötte, mi mindennel lehetne számolni, ha fertőző betegség söpörne végig az országon.

Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány a kínai Vuhan városában. A világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés pár hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, csaknem százezren fertőződtek meg. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.

Kínában és Olaszországban egész településeket zártak el a külvilágtól a koronavírus terjedése miatt, de a földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amit az állam ilyen helyzetben elrendelhet – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi kisokosából.

A szervezet szerint a járványügyi intézkedések általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Ilyen például, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el, vagy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő.

Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek – hangsúlyozza a TASZ. A szervezet szerint a tájékoztatáshoz való jog sosem korlátozható és nem zárható ki teljesen a kapcsolattartás joga sem.

Az állam egy-egy személyre vonatkozóan is különféle intézkedéseket rendelhet el járványveszély esetén. Ilyen például a 

  • járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat,
  • járványügyi elkülönítés,
  • járványügyi megfigyelés és zárlat,
  • valamint a járványügyi ellenőrzés (ezt koronavírus esetén nem alkalmazzák).

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy vannak azonban olyan járványügyi intézkedések is, amik nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki. A vonatkozó jogszabály szerint járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti, az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás, az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése, a kórházak látogatása

de az egyes területek elhagyása, egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása, és még az ivóvíz fogyasztása is.

A TASZ szerint az intézkedések másik része a bölcsődék, óvodák, iskolák működésének felfüggesztése vagy bezárása, más helyi közösségi intézmények és rendezvények be-, illetve megtiltása. Járványveszély vagy járvány esetén el lehet rendelni kórházi osztályok működésének korlátozását vagy bezárását is, emellett a tömegközlekedés is korlátozható vagy meg is tiltható.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |