< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: MEGTALÁLHATTÁK A TITKOS ÁTJÁRÓT AZ ELVESZETT KIRÁLYNÉ SÍRKAMRÁJÁHOZ A GÍZAI NAGY PIRAMISBAN!

| Mobile | RSS

MEGTALÁLHATTÁK A TITKOS ÁTJÁRÓT AZ ELVESZETT KIRÁLYNÉ SÍRKAMRÁJÁHOZ A GÍZAI NAGY PIRAMISBAN!

Titkok szigete

 szerző: TITKOK SZIGETE  1 NAP EZELŐTTSHARE

Áttörést értek el egy speciális eszköz segítségével. évszázados rejtély oldódhat meg.

Az ókori Egyiptom uralkodóival kapcsolatban mindmáig rengeteg a megoldatlan titok és rejtély.

Ezek közül az egyik a legismertebb királynéhoz, Nofertitihez tartozik. Bár mellszobra fennmaradt, a mai napig nem ismerjük sem a származását, sem a halálának körülményeit, és temetkezési helye is ismeretlen.Hirdetés

Évtizedek óta heves viták voltak már róla, hogy hol is lehet a bizonyos sír.

Több alkalommal is érkeztek hírek arról, hogy végre megtalálhatták, de minden egyes alkalommal tévesnek bizonyultak a feltételezések.

Egészen mostanáig, amikor is a modern technológia segítségével fellebbentették a titkok fátylát, és megtalálhatták az elveszett egyiptomi uralkodónő sírkamráját.

Pontosabban az ahhoz vezető titkos járatot.

Tuanhamon fáraó 1922-ben felfedezett sírjáról régóta sejtették, hogy tartalmaz valahol egy másik, rejtett üreget, ahol magát Nofertitit is eltemethették.

A fáraó sírkamrája ugyanis meglehetősen szokatlan elrendezésű, feltételez még egy vagy két plusz helyiséget, aminek a nyomára soha nem akadtak rá, mivel a falakon átlátó szkennereket és egyéb vizsgálatokat sokáig nem engedélyezték az egyiptomi hatóságok.

2015-ben aztán nagyfelbontású képeken láttak valamit, ami megerősítette: létezhet az átjáró.

Mamdouh Eldamaty régész és csapata nemrég egy forradalmi technológiát vetettek be ennek cáfolatára.

A legnagyobb megdöbbenésükre azonban kiderült: valóban van ott valami.

Az eredményekről a Nature című tudományos lapban számoltak be.

A vizsgálat során egy olyan folyosóra bukkantak alig néhány méterre a temetkezési helytől, aminek létezéséről eddig senki sem tudott.

Az IFLScience beszámolója szerint könnyen lehet, hogy ezúttal tényleg a Nofertiti sírjához vezető útra bukkantak rá a tudósok.

A rejtett kamra elmélete azért is lehet életszerű, mert Tutanhamon sírja meglepően kicsi annak ellenére, hogy egy fáraóról van szó.

A Nature cikkében látható radarfelvételen kék szín jelöli, hogy hol van a most felfedezett folyosó.

Azt egyelőre nem tudni, hogy valóban csatlakozik-e Tutanhamon sírjához, de a 2 méter magas és 10 méter hosszú építmény ugyanolyan mélyen van, és párhuzamosan fut annak bejáratával.

Érthető, ha az eredmény hallatán valaki izgatottá válik, ám Zahi Hawass egykori egyiptomi miniszter szerint a geológiai feltérképezésre használt eszköz még egyszer sem vált be az egyiptomi sírok keresésekor.

Ráadásul Francesco Porcelli olasz fizikus már készített egy hasonló vizsgálatot 2017-ben, és akkor az jött ki, hogy nincs ott semmi.

Eldamaty ezért azt tervezi, visszatér a helyszínre, hogy újabb vizsgálatokat végezzen el.

fecsego.eu/Titkok szigete

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |