< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Aláírta a túlzsúfolt börtönök miatt megítélt kártérítések felfüggesztéséről szóló törvényt Áder János

| Mobile | RSS

Aláírta a túlzsúfolt börtönök miatt megítélt kártérítések felfüggesztéséről szóló törvényt Áder János

168 óra

2020. március 7.

  • – SZERZŐ: 168 ÓRA

Aláírta a köztársasági elnök a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről elnevezésű,a parlament által elfogadott törvényt – írta a Magyar Hang. Mindez az Országgyűlés honlapjáról derült ki, amely szerint Áder János március 4-én, szerdán látta el kézjegyével a sokat vitatott jogszabályt. Mint ismert, a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés június 15-ig felfüggesztette a bíróságok által a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését.

2020. március 6.

Konténerbörtönöket épít a kormány a meglévő büntetés-végrehajtási intézmények mellé, már meg is ágyaztak a beruházásoknak

A kormányzati propaganda által börtönbiznisznek elnevezett gyakorlat visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a Fidesz–KDNP képviselői mellett a jobbikosok is megszavazták. Az elítéltek jellemzően azért indítanak pert az állam ellen, mert a magyarországi börtönök túlzsúfoltak, ami a magyar jog szerint alapot ad a kártérítésre. Ennek ellenére a kormány az ilyen ügyekben eljáró ügyvédeket is a célkeresztjébe vette. A kormánynak a törvény alapján május 15-ig kell a kárpótlás új szabályozását kidolgoznia, míg szeptember végéig azt kell biztosítania, hogy a börtönök kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. 

– Ha valamikor kötelessége Áder János államfőnek, hogy előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól, akkor az pont egy ítéletek végrehajtását felfüggesztő parlamenti döntés – ezt még múlt héten, a törvény elfogadásakor írta Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |