< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, GFHF hallgatói blogja, Közélet / Blog article: Megússza a pedofil pap?

| Mobile | RSS

Megússza a pedofil pap?

Szereti a gyerekeket…na és?

KÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 9.

Semmilyen büntetés nem vár a papra, aki az egyházi vizsgálat szerint is molesztált.

Decemberben írtuk meg az Antal atyának nevezett katolikus pap történetét. Az ügy egyik legfontosabb tanulságának az látszott, hogy a katolikus egyház egyes vezetői nem csak a nyilvánossággal, hanem egymással sem kommunikálnak, és ebből veszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Egyelőre ezt a benyomást erősíti a cikk utóélete is.

Antal atya ellen a nyolcvanas években indult először vizsgálat a pesti Piarista Gimnáziumban, amely megállapította, hogy szexuális molesztálást követett el egy 15 éves fiú ellen. Erről a bejelentést tevő egykori diák is mesélt a 444-nek, és állította, hogy több társával ugyanez történt. A szerzetesrend kis szünet és pszichológusi értékelés után egy vidéki iskolájába küldte tanítani, de ott is szinte rögtön „felmerült egy eset”, ezért Jelenits István akkori tartományfőnök arra kérte, lépjen ki a piaristáktól, és a gyerekek helyett idősgondozással foglalkozzon.

A szerzetes azonban inkább a plébánosi pályát választotta, a piaristák pedig úgy engedték el a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe, hogy a múltjáról nem tájékoztatták az akkori püspököt. Ezek után Antal atya 30 éven át vezetett egyre fontosabb plébániákat és tanított egyházi iskolákban. 2010-ben a Vatikán kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat a piaristáktól, de azt nem lehet tudni, hogy erre milyen ügy miatt volt szükség, ugyanis a nuncius, vagyis a Szentszék nagykövete nem értesítette a szegedi püspökséget.

Antal atya így aztán zavartalanul végezhette munkáját. Az egyház semmilyen garanciát nem ad, hogy igyekszik távol tartani a gyerekektől.Loading…

Erről bővebben itt:https://444.hu/2020/03/08/semmilyen-buntetes-nem-var-a-papra-aki-az-egyhazi-vizsgalat-szerint-is-molesztalt?fbclid=IwAR3CE1MK1x0dT7xioj5Wj3XgPbqz3PcmhIms50_ivFMUkxWKoirIvk1dB5Y

fecsego.eo/OLKT

Leave a Reply 51 megnézve, 1 alkalommal mai nap |