< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Trump elkapta a ritmust és odavágott a vírusnak

| Mobile | RSS

Trump elkapta a ritmust és odavágott a vírusnak

Jó ritmusérzékkel jelentette be Donald Trump, hogy adócsökkentéssel enyhíti a koronavírus-járvány amerikai gazdaságra gyakorolt hatását. Az előző nap földbe döngölt részvényindexek meredeken felpattantak a hírre.Lovas-Romváry András, 2020. március 10. kedd, 12:27Fotó: Getty Images – képünk illusztráció

A nagyobb zuhanások után amúgy is természetes jelenség a tőzsdéken egy meredek felpattanás, igaz ezek tartóssága nem mindig bizonyul erősnek. Erre játszott rá tegnap jó ütemérzékkel Donald Trump amerikai elnök. Az S&P 500-as részvényindex hétfőn a szaúdiak által bejelentett lépés következtében összeomló olajár, a koronavírus járvány olaszországi terjedésére és a karanténra adott válaszként 7,6 százalékot esett.

Sokéves olajháborúra kell készülni

Nagyot esett az amerikai tőzsde

Trump erre sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kormányzata komoly lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az amerikai gazdaságot felvértezze a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásaival szemben, s egy jelentőseb jövedelemadó-csökkentés lehetőségéről fog tárgyalni ma a kongresszus republikánus küldötteivel. Mint mondta, a küldöttekkel megtárgyalnak “egy lehetséges jövedelemadó-csökkentést vagy enyhítést, jelentős enyhítést, nagyon jelentős enyhítést, ez egy nagy szám lesz” – mondta az elnök. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy ma tartanak majd sajtótájékoztatót a kérdésben – írja a Reuters.

A képviselőház demokrata vezetője, Nancy Pelosi és a szenátusi – ott egyébként kisebbségben lévő – demokraták vezetője, Chuck Summer, erre annyit reagált, hogy az adócsökkentésnek azokra kellene korlátozódnia, akik érintettek a járvány ügyében. Hozzátették, hogy új törvényeket készítenek elő annak a határozatnak a fényében, amely szerint a koronavírus elleni harcra 8,3 milliárd dollárt különítettek el. Ilyen intézkedések lesznek például, hogy a vízszolgáltatást akkor is fenntartják, ha valaki a válság miatt nem tudja fizetni a számláit, megnövelik a munkanélküli segély hosszát, illetve a betegszabadságok lehetséges időtartamát. Ezen felül biztosítják az étkezést azon gyermekek számára, akik az iskolában kapnának enni, de erre nincs lehetőségük az iskolájuk esetleges bezárása miatt. A fizetett betegszabadság kérdését egyébként Mike Pence alelnök is említette, mint olyan kérdést, amelyet meg kell vitatniuk a Kongresszussal.

Részben a bejelentésekre reagálva az amerikai határidős részvényindexek kedden délelőtt már 4 százalékot meghaladó emelkedést jósoltak a nyitás utáni kereskedésre.

Az amerikai kormányzat a következő napokban készül egyeztetni a bankszektor, a kórházak és az egészségbiztosítók vezetőivel a megteendő lépésekről. A megvitatandó jövedelemadó-csökkentésen felül Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója azt javasolta, hogy nyújtsanak speciális adókedvezményeket, kölcsönöket és direkt támogatásokat a súlyosan érintett ágazatokban.

A jövedelemadó-csökkentés egyrészt segíthet növelni a fogyasztói keresletet, másrészt segítheti a rezsi kifizetésében egy olyan időszakban, amikor egy vagy több családtag egészségügyi ellátására kell költeni, illetve azok nem tudnak megfelelő jövedelemhez jutni betegségük, vagy a járvány okozta kényszerintézkedések miatt – írja az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

fecseo.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 45 megnézve, 1 alkalommal mai nap |