< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt

| Mobile | RSS

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt

BLEHO20150620116

ZSA2020.03.10. 12:52

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt, írja közleményében Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes:

A Főpolgármesteri Hivatal a mai napon felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán. A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat.

Az ügy előzménye, hogy nyílt levélben számolt be több neves, volt vígszínházi társulati tag – az első körben Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó – arról, hogy 

a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal. […] A jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.

Az aláírókhoz azóta csatlakozott még Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Dolmány Attila színész, Egyed Móni rendezőasszisztens, Gyuriska János színész, Hujber Ferenc színész, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videószerkesztő, Várnai Ildikó, rendezőasszisztens, Gál Bereniké, weblapkezelő, közösségi média szerkesztő és Kovalik Natasa, sminkes.

Korábban Fenyvesi Lili volt rendezőasszisztens és Néder Panni volt rendező is nyilvános megaláztatásokról és elviselhetetlen, megfélemlítő légkörről számolt be, melyben Eszenyi minden szabályra és minden kolléga ambícióira, érdekeire és méltóságára fittyet hányva vezeti a színházat. 

Eszenyi a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az igaztalan támadások összefüggnek az igazgatói pályázattal, a vádakról pedig úgy vélekedett, hogy „egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől”.

A Vígszínházban ma hallgatják meg a főigazgatói pályázat jelöltjeit: a Bárka Színházat alapító  Csányi Jánost, Eszenyi Enikőt és Rudolf Pétert.

(Borítókép: Lehotka László / MTI)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |