< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Akit az Orbán-rezsim nem támogat, az elveszíti a jogait

| Mobile | RSS

Akit az Orbán-rezsim nem támogat, az elveszíti a jogait

Egyfajta erkölcsi rendre hivatkozva a kormány akár a Kúria döntéseit is semmibe veheti.

Mivel a migráció lejárt lemez, a jobboldali-nemzeti Orbán Viktornak új ellenségre van szüksége és azt odahaza, a romákban találja meg, ezért engedi szabadjára a rasszizmust, ami a lehető legegyszerűbb módszer, állítja a Frankfurter Rundschau. A Nyílt Társadalom Alapítvány roma kezdeményezésének vezetője, Zeljko Jovanovics szerint a kormányfő az illiberális demokrácia, a tekintélyuralom nevében teljes ellenőrzést akar. Ezt támasztja alá Gyöngyöspata, ahol az iskolai szegregáció valójában apartheidrendszert jelentett. Ám Orbán az érvényes bírósági ítélet ellenére megtagadta a kártérítés kifizetését. A Berlinben dolgozó politológus úgy gondolja, hogy a lépés az igazságszolgáltatás jogfosztását jelenti. Hiszen e precedens nyomán mindenki elvesztheti a jogait, akit nem támogat a hatalom. A fékeket és ellensúlyokat illetően jelentős aggályai vannak az EU-nak is. Orbán azonban fütyül minderre. Pont most vasárnap, a nemzeti ünnepen indul a nemzeti konzultáció a roma ítélet ügyében. Gulyás Gergely szerint azért, hogy helyreálljon az erkölcsi rend. De ily módon akár a legfelsőbb bíróság (értsd: Kúria) döntését is kétségbe lehet vonni. A rövid pórázon tartott közmédia persze támogatja ezeket a lépéseket.

Szelestey Lajos2020.03.11. 06:56

Már késő van a járvány megfékezésére


Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP

A legszigorúbb intézkedések is csak lassítják a terjedését.

Már Olaszország egészére kiterjesztették azokat a korlátozásokat, amelyeket vasárnap vezettek be a járvány által legsúlyosabban érintett területeken. A hétfő késő este bejelentett rendelkezések értelmében az emberek csak munkaügyben vagy egy esetleges vészhelyzet miatt hagyhatják el a városukat, az iskolák, a színházak és az intézmények zárva tartanak. Olaszországban már tízezernél is több fertőzött embert regisztráltak, és már a 630-at is meghaladta az áldozatok száma. A Covid-19 újabb és újabb országokban jelenik meg, a világon már csaknem 120 ezer betegről és 4200-nál több áldozatról tudnak. A fertőzöttek kiszűrésére irányuló intézkedések pedig egyre szigorúbbak: Izraelben például – állampolgárságtól függetlenül – minden külföldről érkező embernek két hétre karanténba kell vonulnia. Mivel mostanra az EU összes tagállamában felütötte fejét a koronavírus, az erőfeszítések inkább már a terjedésének lassítására irányulnak. Írországban például lemondták a szombaton esedékes nemzeti ünnep, a Szent Patrik nap hivatalos rendezvényeit, több országban felfüggesztették az oktatási intézmények működését, valamint betiltották az 1000 főnél nagyobb tömegeseményeket. Ausztriában és Csehországban még ennél is szigorúbb korlátok közé szorították a beltéri rendezvényeket: legfeljebb száz résztvevővel lehet megtartani azokat. Európa vezetői és a szakemberek nem sok jót jósolnak a közeljövőre. Emmanuel Macron francia elnök ugyan nyugalomra intette a lakosságot, de azt is megjegyezte, hogy az ország csak a járvány kezdetén jár. Chris Whitty angol tisztifőorvos a BBC-nek arról beszélt, hogy legrosszabb esetben a lakosság 80 százaléka elkaphatja a koronavírust. Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem epidemológus pedig Spiegelnek azt mondta: arra számít, hogy a felnőtt lakosság 60 százaléka megfertőződik. Francois Balloux, az University College London járványügyi szakembere a Népszavának azt mondta: nagyon veszélyes vírusról van szó, amely húszszor-harmincszor halálosabb, mint a szezonális influenza. Szerinte az adatok azt mutatják, hogy a Covid-19 hasonló gyorsasággal terjed Európa többi országában is, mint Olaszországban, csak ott nagyjából 15 nappal előbb ütötte fel a fejét a járvány. 

Fotó: AFP / MARCO BERTORELLOA szakember arról beszélt: három oka is van annak, hogy Itáliában mérik eddig a legmagasabb – több mint 5 százalékos – halálozási arányt. Balloux szerint az adatok némileg félrevezetők, hiszen sokakat nem diagnosztizálnak, mert enyhébb tüneteket produkálnak. Másrészt egy öregedő társadalomról van szó, az átlagéletkor a második legmagasabb a világon (a japán után), a vírus pedig az idősekre a legveszélyesebb. A harmadik ok viszont az, hogy a súlyos járványhelyzet Észak-Olaszországban túlterhelte az egészségügyi rendszert – ahogyan Iránban, vagy korábban a járvány kitörésének helyszínén, a kínai Vuhanban. Balloux kifejtette, hogy vannak olyan betegek, akik a lélegeztető gépek és az orvosok véges száma miatt nem kaphatnak ellátást. Mint mondta, egy válsághelyzetben, ha túl sok a fertőzött, akkor a kórházi dolgozók már képtelenek mindenkit kezelni, rangsort állítanak fel, és a súlyosabb betegekkel – akiknél úgy értékelik, hogy kisebb a túlélési esélyük -, már egyáltalán nem is foglalkoznak. A szakember úgy vélekedett: már túl késő van a járvány megfékezésére, legfeljebb csak korlátozni lehet az új megbetegedések számát annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a terhelést. Fontos szempont lehet, hogy a téli hónapokban – a szezonális betegségek miatt – a kórházak kevesebb szabad kapacitással rendelkeznek, míg késő tavasszal vagy nyár elején képesek a legtöbb beteg ellátására. A legrosszabb forgatókönyv ezért az lenne, ha a koronavírus-járvány decemberbe érné el a csúcspontját Európában. Francois Balloux viszont azt mondta, hogy a hatóságok jelentősebb közbeavatkozása nélkül a járvány hat hét vagy néhány hónapon belül tetőzik egy országban.

fecsego.eu/Népszava.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |