< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Hiába küld minket önkéntes karanténba a kormány, ha a munkáltatónk nem engedi

| Mobile | RSS

Hiába küld minket önkéntes karanténba a kormány, ha a munkáltatónk nem engedi

KÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 11.

Arra van ereje, meg ideje a magyar parlamentnek, hogy az új győri polgármesterre személyre szabott törvényt alkosson, de arra nincs, hogy definiálja a karantén fogalmát. Mivel a hivatalos karanténról sem tudjuk miből áll, így az önkéntes karanténra adott hivatalos javaslat merő katyvasz! És ha valaki rá akar kérdezni még a mikrofont is elveszik tőle!

Először is fontos tudni, hogy a jog nemcsak az önkéntes karantén, de a karantén fogalmát sem ismeri. Ahogy arra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) összefoglalója rámutatott: a karanténnak nincs jogi definíciója. A hétköznapi szóhasználatban alapvetően kétféle intézkedést érthetünk rajta:

  • egy beteg, vagy fertőzésgyanús személy elkülönítését; vagy
  • egy település, terület vagy épület lezárását, vagyis annak elhagyására vagy az oda való belépésre vonatkozó tilalom bevezetését.

A magyar járványügyi szabályok mindkettőt ismerik, a magyar jogszabályok pedig a járványügyi intézkedések körében foglalkoznak a karanténnal.

Kicsit nehezebb a helyzetünk, ha a hatóságok javaslatára önként vonulunk karanténba, erre ugyanis szintén nincsenek külön munkaügyi szabályok, minden egyéni megbeszélés kérdése. Azt is figyelembe kell venni, hogy sok munkahelyen egyáltalán nem megoldható az otthoni munkavégzés, ilyen például egy szupermarket, vagy akár egy összeszerelő üzem, de természetesen ide tartoznak a tanárok, mentők, vagy épp a tűzoltók is.

Ha a magyar hatóságok kötelezően rendelnék el a karantént, mindjárt más lenne a helyzet, akkor a TASZ által összegyűjtött szabályok vonatkoznának ránk. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint azonban ez egyelőre csak egy kérés, nem pedig hatósági intézkedés.

Addig azonban, ha a szerencsések vagyunk, és tudunk otthonról dolgozni, az első lényeges információ, hogy

ha a cég elvárja a benti munkavégzést, ezt nem tagadhatjuk meg.

Magyarországon ugyanis jelenleg nincs kihirdetett járványügyi vészhelyzet. Ebben az esetben pusztán félelemből nem maradhatunk otthon – mondták a hvg.hu-nak korábban az Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás (OPL) szakértői. Kivétel, ha a dolgozót (például egy kamionsofőrt) a főnökei olyan veszélyes zónába akarnak küldeni, ahol nagy eséllyel kapná el a vírust, vagy ha olyan helyről jött haza, ahol vannak fertőzöttek, és ami a legfontosabb: tüneteket is mutat.

Ha fertőzött területen voltunk, és szeretnénk önként karanténba vonulni, akkor persze megtehetjük. Ha elég rugalmas a munkaadó, ez egyéni megbeszélés kérdése. Ha nincsenek tüneteink, akkor hivatalosan mehetünk közösségbe, de azért mindig kérdezzük meg a főnökünket, mielőtt ilyet tervezünk.

Megint más a helyzet, ha önkéntes karantén esetén nem tudunk dolgozni.

Ha továbbra is kapni akarjuk a fizetésünket, akkor az egyetlen lehetséges megoldás, ha szabadságra megyünk.

Sokan elfelejtik, de a munkavállalók csak szabadságuk hét napjával rendelkeznek, a többi a munkaadó hatásköre, ezért ezt elő is írhatja. Bonyolultabb a kérdés, ha abban az évben már kivettük a nekünk járó szabadságot, ilyenkor ismét a munkáltató rugalmasságára van szükség, hogy kifizesse a karanténban töltött napokat. Ez esetben ugyanis nem számítunk betegnek, és nem jár a táppénz.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |