< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Varga Mihály: Idén lehet nem lesz nyugdíjprémium és egyre rosszabb lehet a gazdaság

| Mobile | RSS

Varga Mihály: Idén lehet nem lesz nyugdíjprémium és egyre rosszabb lehet a gazdaság

GAZDASÁGKÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 12.

Varga Mihály pénzügyminiszter.

A vírus miatt gazdasági visszaesés jöhet Magyarországon, ami pedig a nyugdíjprémiumra lehet hatással – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

Csökkenhet az idei nyugdíjprémium nagysága vagy rosszabb esetben el is maradhat a kifizetése, de a novemberre várt nyugdíjkiegészítésre sor kerülhet az előrejelzések szerint.

További gazdasági problémák is felléphetnek, de egyelőre erről nincs tényszerű adatunk – mondta.

A Világgazdaság csütörtöki számában írta ezt a Magyar Államkincstár (MÁK) sajtóosztályától kapott tájékoztatása alapján. Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 142 329 forint volt 2020 februárjában, ellátást 2 050 489-en kaptak – tette hozzá a lap. A nyugellátásban – ami az öregségi és özvegyi járadék mellett az özvegyi, szülői és árvaellátást is tartalmazza – 2 166 547-en részesültek, átlagosan 137 863 forinttal.

Az államkincstár adatai szerint februárban 292 milliárd forintot költött az állam öregségi nyugdíjra, nyugellátásra pedig 299 milliárd forintot.

Világgazdaság megjegyzi, alapesetben a nyugdíjba vonulókkal az átlagos nyugdíj és a nyugdíjasok száma is nő, így az ellátásra fordítandó összeg is, de a koronavírus – ahogyan minden más szektorra – erre a területre is hatással lehet.

Emiatt nem zárható ki, hogy megtörik a megszokott trend, ami elsősorban az utóbbi évekre jellemző nyugdíjprémium csökkenését eredményezheti.

Orbán Viktor arról már többször is beszélt, legutóbb a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos évnyitóján, hogy gazdasági visszaesés jöhet. Főleg a koronavírus miatt, a kormányfő akkor azt mondta, a turisztikai szezonnak egyenesen „kampó”.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanitt azt mondta, nőttek a gazdasági kockázatok az EU-ban, ma már 1,4 százalék helyett csak 0,8 százalékos átlagos növekedést várnak uniós átlagban az elemzők.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |